Paras hiivaleipä ikinä

Mies ihmetteli joskus, että miksi leivon harvakseltaan leipää (kun kerran muuten teen kaiken itse). Anoppi on miehen lapsuudessa leiponut kaiken leivän itse ja tuo edelleen aina tullessaan leipää. Vastaukseni oli, että en leivo, koska hyötysuhde on huono. Liikaa vaivaa eikä kotitekoinen leipä ole sellaista kuin haluan. Haluan rapeakuorista, mehevää ja maukasta leipää ilman, että kellon kanssa vahdin kuinka kauan taikina pyörii koneessa tai että sitä omin pikku kätösin vaivaan hikikarpalot otsalla ja samalla lapsetkin vaivaavat jotain ja taikinaa on omissa ja lasten hiuksissa, ikkunoissa, kengissä ja vaikka missä asti.

Eli kaupan tai anopin leivällä on menty, toki satunnaisesti jotain sämpylöitä ja leipääkin olen saanut aikaiseksi. Sitten ystäväni tuli ja pelasti perheeni kaupan leivältä. Hänellä oli mukanaan juuri sellainen leipä kuin haluan (vaalean) leivän olevan. Ja leipä oli vieläpä itse tehty. Kuulemma helposti.

Sitten vaan tuumasta toimeen. Homma onnistuu joka kerta. Helposti ja nopeasti käsiä ja lapsia sotkematta. Muut tietysti tiesivät salaisuudet varmaan valovuosia sitten: nopea sekoitus, löysä taikina, pitkä kohotus jääkaapissa (no sen tiesin minäkin) ja valurautapata. Olin lukenut muutaman rivin aiheesta pataleipä, mutta kukaan ei ollut muistanut tuoda maistiaisia...Alkuperäinen ohje taitaa olla Sikke Sumarilta, mutta ystäväni huolellinen tuotekehitys siemenien, speltin ja rukiin kanssa on ollut oivallista. Olemme testanneet jo sämpylätkin tästä samasta taikinasta, hyviä - suorastaan loistavia ovat.

Patani on aika iso, samoin ruokahalu, joten teen ohjeen yleensä puolitoistakertaisena. Se tarkoittaa myös himpun pidempiä paistoaikoja.

Vaivaamaton pataleipä siemenillä

4 dl viileää vettä (kuivahiivan kanssa lämmintä)
15 g tuorehiivaa tai 1/4-½ tl kuivahiivaa
1½ tl suolaa
0,25 dl auringonkukansiemeniä
0,25 dl pellavansiemeniä
½ dl spelttijauhoja
½ dl ruisjauhoa
6-7 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta lisää vehnäjauhot erissä. Speltin karkeudesta riippuen vähempi jauhomääräkin voi riittää. Taikina on siis tarkoitus olla löysähkö, mutta ei kuitenkaan ihan juokseva. Jätä taikina jääkaappiin kohoamaan yöksi tai pidemmäksi aikaa.

Ota taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ilmakuplat taikinasta pois ja pyöräytä taikina huolimattomasti pyöreäksi. Laita pata uuniin kuumenemaan 20-30 minuutiksi 230 asteeseen. Ota pata uunista, ripottele hieman jauhoja padan pohjalle varmistaaksesi ettei leipä tartu, laita leipä pataan ja pata kansi päällä uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi padan päältä ja paista vielä 10-15 minuuttia.

Kommentit

  1. Mä olen härvännyt nyt juuritaikinoiden kanssa. Ei tuu parempaa leipää, kuin tällä ohjeella, en jaksa ehkä kokeilla kovin montaa kertaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea kuvitella, että millään ohjeella tai tempulla tulisi parempaa leipää:o)

      Poista

Lähetä kommentti