Äijäsoosi eli gubbröra

Gubbröra on ruåtsalaisten krapularuoka, juhannusherkku uusien perunoiden kera, pääsiäispöydän alkuruoka tai tärkeä osa joulupöytää. Perinneruokaa siis, mieluiten snapsin kanssa. 

Nyt kun futiksen katsomiselta ei kunnolla ehdi kalaan, kesän ykköskalaruoka voisi olla tässä. Ja maistuu takuulla töllön ja futiksen äärellä kunnon saaristolaisleivän kanssa. Ne uudet perunat voi tarvittaessa pilkkoa röran sekaan. Snapsin voi hyvin jättää pois, olutkin maistuu tämän kanssa tosi hyvältä.


Nyt rakkaalla lapsella ei kai ole kovin montaa nimeä, mutta variaatioita senkin edestä. Joku käyttää pelkkää anjovista, joku pelkkää silliä. Harri Syrjänen laittoi siianmätiä ja saaristolaisleipää. Yhteistä kaikille lienee keitetty kananmuna ja tilli ja sitten se joku kala. Minä laitoin silliä, koska syön juhannuksena silliä.

Tuo röra on oikeasti hankala käännettävä. Meillä on täällä kotona usein röra, joka suomeksi on sotku tai sekasotku, mutta en pysty kutsumaan mitään ruokaa sekasotkuksi, sotkuksi, mätöksi, sörsseliksi tai muuksikaan rumaksi. En vaan pysty. Tai sitten valmistusvaiheessa on jotain mennyt pieleen aivan totaalisesti.

Gubbröra

1 keskikokoinen punasipuli
2 kevytsuolattua sillifilettä
3 keitettyä munaa
1 pieni omena
(muutama uusi peruna, pari viipaletta saaristolaisleipää, sitä mätiä tms.)
1 prk ranskankermaa
ripaus mustapippuria
reilusti silputtua tilliä
ruohosipulia

Pilko sipuli, silli, muna ja omena hienoksi silpuksi. Pilko halutessasi myös peruna ja leipä. Sekoita kaikki ainekset. Tarjoa uusien perunoiden tai hyvän leivän kanssa.

Kommentit