Hallongrottor tai ainakin vähän sinne päin

Perjantaina vietettiin Ruotsin kansallispäivää ja koska kodissamme asuu kolme Ruotsin kansalaista, tapanani on kansallispäivän varalle kehittää ainakin jotain ruotsalaista. Kansallispäivän vietto sinällään on Ruotsissa uudehko perinne ja päivästä tuli vapaapäivä vasta vuonna 2005. Tosin kansallispäivä ei ole kovin uusi keksintö, päivä sai nimittäin alkunsa Kustaa Vaasan kruunajaisista 1523.

Tosi ruotsalainen ja oikein mukava juttu on fika. Kyseessä on siis kahvittelu mieluiten hyvän seuran ja jonkun makean leivonnaisen kanssa. Wikipedia knows more. Lapset ovat omaksuneet fikan hyvin varhain, esikoinen taisi oppia sanan fika ensimmäisten joukossa. Sanaa fika he käyttävät mutkattomasti myös suomalaisittain: "fiikataanko" tai "onko meillä mitään fiikkaa?"

Perjantain fiikalle suunnittelin vadelmapiiloja eli hallongrottor. Vadelma vaihtuu mansikaksi, koska halusin tyhjennellä purkkien loppuja jääkaapista. Lopputulos oli joka tapauksessa oikein herkullinen. Ohje on Icalta ja käännös ystävältä!

Vadelmapiilot eli hallongrottor

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinhauhetta
2 tl vaniljasokeria
200 g voita

täyte
1 dl paistonkestävää vadelmahilloa

Sekoita kuivat aineet, kuutioi voi ja nypi jauhoseokseen. Tai aja tasaiseksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa paloiksi. Nosta palat minimuffinivuokiin (palat voi myös pyörittää palloiksi). Paina taikinapalleroihin sormella kuoppa ja täytä se hillolla. Hillon lisäys käy siistimmin pursottamalla. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Kommentit