Saaristolaisleipä

Juhannus on mennyt hieman nuhaisissa ja sateisissa merkeissä, joten mitään aivan valtaisaa ruokailoittelua ei meillä ole nähty. Jotain pientä hyvää olen kuitenkin saanut kasaan jopa jo ennen juhannusta. 

Päiväkodin vuosi päättyi torstaina ja leivoin lasten kanssa henkilökunnalle saaristolaisleipää kiitokseksi kuluneesta keväästä. Tervehdykset ovat kyllä aika vaikeita: olisi kiva antaa jotain mieleistä ja mukavaa, mutta tunnemme toisiamme edelleen aika huonosti. Niinpä olen koittanut pysyä näissä syötävissä, juotavissa tai ainakin maatuvissa lahjoissa.

Tein leipää kotiinkin, oli tosi herkkua varsinkin graavin siian ja gubbröran (eli tuommoinen sillijuttu) kanssa. Palaan gubbröraan lähiaikoina.

Leivän ohje on uudesta Maku-lehdestä. Kannattaa kokeilla, onnistuu varmasti kokemattomaltakin leipurilta. Jos kaapista ei löydy leipävuokia, lähikaupan kertakäyttöiset alumiinivuoat käyvät oikein hyvin. Lisäksi ne eivät edes ole kovin kertakäyttöisiä vaan kestävät kyllä muutaman kierroksen paistamista ja pesemistä.

Saaristolaisleipä
(3 kpl)

1 l appelsiinimehua (tai piimää)
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
4 dl kaljamaltaita
3 dl ruishiutaleita
3 dl ruisjauhoja
10 dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun
1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola. Lisää joukkoon maltaat, ruishiutaleet, ruisjauhot sekä hiivaleipävehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi. 

Voitele 3 pitkänomaista leipävuokaa (vetoisuus yhteensä n. 4 l). Jaa taikina vuokiin. Kohota taikinoita kelmulla peitettynä noin 1,5 tuntia. Pistele leivät haarukalla. Kypsennä 175 asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 1,5 tuntia. Voitele limppuja paistamisen loppuvaiheessa veden ja siirapin seoksella 2-3 kertaa. Anna jäähtyä kokonaan ennen kumoamista.

Kommentit