Bo Ssäm

Jaa miten niin ailahtelevainen? Nyt olen intoa täynnä uusista makuelämyksistä ja -ideoista! Kaverini kävi täällä maanantaina kirkastamassa harmaan päivän valoisalla seurallaan ja loistavalla lounaalla.

Ruoka oli niin hyvää, että sitä piti tehdä heti tänään uudestaan. Pikkuisen jouduin täydentämään varastojani, jotta oikeat mausteet saatiin kehiin ja makuelämys kohdilleen. Harmikseni lähikaupan (Suomen toiseksi suurin lajiaan...) hevivalikoima oli mitä oli ja kunnollista keräsalaattia ei löytynyt ensinkään. Ihan vaan sellaisia pikkuruisia ja ne eivät nyt minulle kelvanneet alkuunkaan. Valitsin pettyneenä cosmopolitan-nimisen salaatin, joka kyllä ajoi asiansa, mutta mitään nättejä rullia siitä ei kyllä kiedottu. Tuli semmoisia venemalleja näistä. Ensi kerralla sitten keräsalaattia.



Bo Ssäm on korealainen seurusteluruoka, josta hesari (ja muutama valveutunut ruokabloggari) kirjoitti pikkujouluaikaan. Älkää hyvät ihmiset odottako sinne asti, vaan ilahduttakaa suupieliänne, ystäviänne ja mieliänne ja tehkää tätä heti. Tai ainakin pian. Älkääkä unohtako lisukkeita, vaikka ne ensi vilkaisulla vaikuttavat vähintäänkin kummallisilta.

Noudatin kiltisti hesarin ohjeita noiden soosien kanssa, mutta possu on vanha tuttu nyhtöpossu, joskin tähän hätään ilman bbq-kastiketta.



Bo Ssäm
(noin neljälle)

nyhtöpossua (kannattaa tehdä kerralla reilu annos ja vaikka pakastaa, ohje täällä)
1-2 isoa salaattia, jossa isot, kuperat lehdet, esim. keräsalaatti
n. 4 dl keitettyä jasmiiniriisiä
pari punaista chiliä ohueksi viipaloituna
pikkelöityjä kurkkuja (ohje alempana)
sinapinsiemenmajoneesia (ohje alempana)
inkivääri-kevätsipulikastiketta (ohje alempana)

Tarjoa bo ssäm niin, että jokainen ruokailija saa itse koota rullansa: salaatti huuhdottuna ja lehdet irrotettuina vadille, chili erikseen, kastikkeet kukin erikseen ja tietysti liha ja riisi myös tarjolle, viimeksi mainitut syötiin meillä lämpöisenä.

Inkivääri-kevätsipulikastike
2 nippua kevätsipulia (väittäisin, että kesäsipulin varret käy tähän myös)
5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 rkl rypsiöljyä
2 tl riisiviinietikkaa
½ tl suolaa

Hienonna kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Käytä sekä vaalea osa että vihreää vartta. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja jätä maustumaan vähintään 20 minuutiksi.

Pikkelöidyt kurkut
1 kurkku
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään etikka, sokeri ja suola. Lisää kurkkuviipaleet ja anna maustua vähintään 20 minuuttia jääkaapissa. 

Sinapinsiemenmajoneesi
1 ps sinapinsiemeniä (40 g)
¾ dl vettä
¾ dl riisiviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 dl majoneesia

Laita sinapinsiemenet, vesi, riisiviinietikka, sokeri ja suola pieneen kattilaan. Anna kiehua hyvin miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes sinapinsiemenet ovat pulleita ja pehmeitä. Sekoita välillä. Jos seos kuivuu, lisää vettä sen verran, että sinapinsiemenet pysyvät lähes nesteen peitossa. Jäähdytä. (Voit valmistaa siemenet jo hyvissä ajoin, esimerkiksi edellisenä päivänä. Ne säilyvät jääkaapissa pitkään.) Sekoita sinapinsiemenseos majoneesiin.

Kommentit

  1. Tää on kyllä ihanaa...

    Kiitosta vaan itsellesi seurasta, otetaan pian uusiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on kyllä hyvää. Ja ehdottomasti otetaan:o)

      Poista

Lähetä kommentti