Ahvenpyörykät

Nyt sitten taas lisää ahventa, tällä kertaa yksinkertaisen pyörykän muodossa. Olen tehnyt herkullisia kalapyöryköitä ennenkin, mutta nyt kokeilin uutta ohjetta. Halusin nimittäin tehdä kokonaan viljattoman version. Mallia lunttasin Kotilieden sivuilta.

Kastike näyttää ehkä vähän valjulta, mutta se on kyllä tosi herkullista. Ja yksinkertaista, onnistuu keneltä vaan.

Ahvenpyörykät

400 g ahvenfileitä
1 tl suolaa
ripaus raastettua muskottipähkinää
ripaus valkopippuria myllystä
ripaus cayennepippuria
2 keltuaista
2 dl kuohukermaa
2 valkuaista vaahdotettuna

Keittämiseen: vettä, suolaa, kalafondia (tai kalaliemikuutio)

Leikkaa ahvenfileistä kaikki ruodot pois ja suikaloi kalat. Ripottele kalasuikaleiden päälle suolaa, muskottipähkinää, valkopippuria ja cayennea. Anna kalasuikaleiden maustua jääkaapissa noin puoli tuntia. Kylmässä suola kiinteyttää kalanlihaa. Jauha ahvensuikaleet monitoimikoneessa hienoksi tahnaksi. Anna koneen käydä täysillä kierroksilla ja lisää kerma ja keltuaiset vähän kerrallaan. Kääntele massaan valkuaisvaahto.

Kuumenna kattilassa vettä niin runsaasti, että pyörykät sopivat kunnolla uimaan (1 tl suolaa ja 1 rkl kalafondia/1 l vettä). Nosta murekeseoksesta kahdella lusikalla soikeita pyöryköitä ja laita ne kypsymään poreilevaan veteen. Kypsennä poreilevassa vedessä noin 10 minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois ja valuta liinan päällä. Tarjoa sinappikastikkeen kanssa.

Sinappikastike

1 dl kalalientä (pullien keitinlientä)
1 rkl sitruunamehua
1 rkl Dijon-sinappia
3 dl kermaa
1 rkl vaaleaa kastikesuurusta
tilliä tai ruohosipulia

Keitä kalalientä kokoon kovalla lämmöllä. Lisää sitruunamehu, sinappi ja kerma. Keitä viitisen minuuttia. Suurusta tarvittaessa maissisuuruksella, ja mausta valkopippurilla ja suolalla. Kaada kastike pyöryköille ja korista runsaasti silputulla tillillä tai ruohosipulilla.














Kommentit