Leipäviikon sämpylät

Hävikkiviikon lisäksi meneillään leipäviikko, joka onkin sitten paljon ensin mainittua vanhempi keksintö. Ruokahävikki ei tainnut vielä olla ongelma silloin kun leipäviikko keksittiin eli tuossa 50 vuotta sitten. 

Leipäviikon viikonloppuaamiaista voi juhlistaa uunituoreilla sämpylöillä. Ne syntyvät helposti ja nopeasti yön jääkaapissa viettäneestä taikinasta. Justiinsa kerkiää suihkussa käydä, lehden hakea ja kahvi tippua.

Löysähköstä taikinasta nostellaan lusikalla lapsen nyrkin kokoiset keot leivinpaperille pellille, mitään pyörittämistä ei kannata yrittää. Taikina on suurin piirtein sama kuin mainiossa pataleivässä. Hävikkiviikon kunniaksi siihen kannattaa sekoitella vähän erilaisia jauhopussien jämiä, pähkinärouhetta ja tietysti vähän siemeniä. Vehnäjauhojen määrä on kuitenkin syytä pitää vakiona, se vaikuttaa melkoisesti homman onnistumisen asteeseen.
Mehevät siemensämpylät

4 dl viileää vettä (kuivahiivan kanssa lämmintä)
15 g tuorehiivaa tai 1/4-½ tl kuivahiivaa
1½ tl suolaa
0,25 dl auringonkukansiemeniä
0,25 dl pellavansiemeniä
½ dl spelttijauhoja
½ dl ruisjauhoa
6-7 dl vehnäjauhoja


Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta lisää vehnäjauhot erissä. Speltin karkeudesta riippuen vähempi jauhomääräkin voi riittää. Taikina on siis tarkoitus olla löysähkö, mutta ei kuitenkaan ihan juokseva. Jätä taikina jääkaappiin kohoamaan yöksi tai pidemmäksi aikaa.
 
Laita uuni kuumenemaan aamulla 230 asteeseen. Nostele kohonneesta taikinasta lusikalla tai lastalla pieniä kekoja leivinpaperille, jätä reilusti väliä. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia niiden koosta ja uunin tehosta riippuen. 

Kommentit