Peruna-kesäkurpitsagratiini

Monilla on kuulemma ylitarjontaa kesäkurpitsasta. No, meillä ei ole. Ei ole ylitarjontaa oikeastaan mistään paitsi raparperista ja se onkin aika ajankohtaista;) Meinasin kyllä keitellä raparperista vielä mehua ja vähän pakastaakin, jotta voin sitten aloittaa kevätfiilistelyt hyvissä ajoin. Yrtit pärjäsivät vielä kesäkuumalla, paitsi osa kyllä päätyi parempiin suihin. Rankkasateet tekivät selvän lopuista. 

Kesäkurpitsa on onneksi tällä hetkellä edullista, kotimaista ja tosi herkullista. Safkaa - parempaa arkiruokaa -kirjasta löytyi ihana ohje, jota olen tehnyt jo monta kertaa. Gratiini maistuu ihan sellaisenaan tai melkeinpä minkä vaan lihan tai kanan kaverina.



Peruna-kesäkurpitsagratiini

2 pientä kesäkurpitsaa
5 keskikokoista perunaa
1 valkosipulin kynsi
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 dl voimakasta, emmental-tyyppistä juustoa raasteena
2 rkl voita
2 dl kuohukermaa

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Viipaloi kesäkurpitsat sentin paksuiksi viipaleiksi ja suolaa ne. Jätä hikoilemaan hetkeksi työtasolle. Kuori perunat ja viipaloi ne n. 3 mm:n siivuiksi. Hiero uunivuoka valkosipulinkynnellä ja voitele voilla.

Kuivaa kesäkurpitsaviipaleet keittiöpyyhkeellä ja laita paistinpannu kuumenemaan. Lisää oliiviöljy pannulle ja paista kesäkurpitsaviipaleet erissä siten, että ne saavat kauniin värisen pinnan. Lado vuokaan perunoita, suolaa, pippuria, kesäkurpitsaa ja juustoa. Jatka samoin kunnes kaikki on käytetty. Kuorruta vuoka juustoraasteella ja voinokareilla. Kiehauta kerma ja kaada joukkoon. Gratinoi vuokaa uunissa reilu puoli tuntia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Kommentit

Lähetä kommentti