Mutakakku

Yhdysvalloissa vietetään tänään kansallista jälkiruokapäivää, miksei sitä voisi juhlia meilläkin. Arkinen jälkkäri voi olla jotain kevyttä ja terveellistä tai sitten vaikka mutakakkua. Me juhlimme äskettäin pikkusiskon nimipäivää viimeksi mainitulla. Se maistui hienosti kaikille, vaikka nimi olikin etukäteen herättänyt lasten suunnalla epäilyksiä. Meillä on ilmeisesti tehty tätä aivan liian harvoin.



Mutakakun leipomisessa ei ole kuin yksi vaikea kohta: kakun ottaminen ajoissa ulos uunista. Sen voi ja se suorastaan pitää ottaa uunista ulos vielä kun kakku on selvästi löysä ja "höllyvä." Kuvan kakku oli uunissa muutaman minuutin liian pitkään.

Mutakakku
(ohje Maku)

200 g tummaa suklaata
200 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele (ja tarvittaessa korppujauhota) irtopohjavuoan (Ø 26 cm) reunat. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja pane vuokaan. Sulata suklaa ja voi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita suklaa-voiseos varovasti munasokerivaahtoon. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä mutakakkua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 17–25 minuuttia. Paistoaika vaihtelee sen mukaan, onko suosikkisi rakenteeltaan valuva vai kostean pehmeä mutakakku. Myös uunien paisto-ominaisuudet vaihtelevat. Kypsymistä kannattaa siis seurata tarkasti, jotta mutakakku ei paistu läpikypsäksi. 

Anna mutakakun jäähtyä hetki vuoassaan ja siirrä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Nosta halutessasi mutakakku hetkeksi jääkaappiin, jolloin kakun rakenne kiinteytyy. Voit myös tarjota mutakakun haaleana, jolloin sisus on valuvaa. Tarjoa lisäksi kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä.

Kommentit