Boysenmarja-sitruunapiiras

Jos joku jo kaipailee joulun makuja, niin tämä ei ehkä vielä ole sitä. Tai sitten on, jos haluaa jotain uutta ja raikasta vaikka pikkujouluihin. Tummat marjat ja manteli sopivat kyllä hienosti loppusyksyyn ja miksei myös isänpäivään. Ja ihana sitruuna piristää mitä vain vuodenaikaa! Alkuperäisessä Leila Lindholmin ohjeessa (kirjasta Pala kakkua) oli karhunvatukoita, mutta niitä en tällä kertaa saanut käsiini.

Piiras on kiva ja kätevä, koska sen voi tehdä paistoa vaille valmiiksi pakastimeen odottamaan. Tein aika pikkuisen piirakan (käytin puolet pohjataikinasta), mutta kippasin siihen marjoja lukuun ottamatta alkuperäisen ohjeen mukaisesti täytettä. Nam. Mehevää ja herkullista.



Boysenmarja-sitruunapiiras

Pohjataikina:
150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tomusokeria
1 kananmuna
1/2 rkl kylmää vettä

Täyte:
3 kananmunaa
2 dl vaniljarahkaa
1 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
100 g mantelimassaa raastettuna
2 pestyn sitruunan kuori raastettuna

Päälle:
3 dl boysenmarjoja, vadelmia tai karhunvatukoita
kourallinen mantelilastuja

Nypi kuutioitu kylmä voi jauhojen ja tomusokerin kanssa rakeiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi ja vaivaa sen verran, että muodostuu kiinteä taikina. Kiedo taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Kaaviloi taikina levyksi ja peitä voideltu piirasvuoka sillä.  Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte taikinapohjalle. Asettele täytteen päälle marjat ja ripota marjojen päälle vielä mantelilastuja. Paista 175 asteessa uunin alaosassa 30-40 minuuttia tai kunnes täyte on jähmettynyt ja saanut kauniin värin.

Kommentit

  1. Boysenmarja on huippua! Mulla on kaapissa liköörinä joka sopii kivasti vähän jokapaikkaan ja sellaisenaan ;))

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Boysenmarja on ihanan aromikas marja, likööri on varmasti ihanaa.

      Poista

Lähetä kommentti