Isänpäivän iltapala: hodaria ja lehtikaalisalaattia

Hyvää isänpäivää kaikki isät, isoisät ja kaikki muut mahdolliset! Alian isänpäiväbrunssi oli tyylikäs ja herkullinen kakkuineen päivineen, joten minun ja lasten kätösistä syntyi tänään vain iltapala. Mutta ei ihan mikä iltapala vaan.

Mietiskelin svenska dagenin yhteydessä ruotsalaista ja myös suomenruotsalaista ruokaperinnettä. Viimeksi mainitussa en päässyt oikein puusta pitkään, ensin mainittu on vähän paremmin hallussa. Joitain ruotsalaisia ruokia olen kirjaillut tännekin, mutta ehkä niihin voisi palata joku kerta uudestaan. Ruotsalaisen pikaruoan hehkuttaminen on jäänyt tosi vähiin, joten aloitan siitä. Korv i bröd on tosi tyypillinen hiukopala, joka haetaan snagarilta baari-illan päätteeksi, grillataan laturetken taukopaikalla ja kai se menee kesämökilläkin. Hodari on ajankohtaista myös Suomessa, ylipäätään kaikenlainen street food on ollut tosi in myös täällä jo vaikka kuinka kauan. Minä vaan taas tulen siinä samassa jälkijunassa kuin ennenkin. 

Tuunattu hodari oli ihan täydellinen iltapala isälle, se sopii myös rentoihin pikkujouluihin tai joululahjavalvojaisiin. Tai vaikka uudenvuodenpippaloihin, kunhan ensin selviää kaikista noista ensin mainituista ja yhdestä joulustakin vielä.

"Äiti, nää ei kyllä näytä hodarisämpylöiltä." Jäin kiinni. Olen ostanut liian usein niitä kaupan kuivia ikisämpylöitä. Tehtiin siis nyt sämpylät yhdessä ja tehdään kyllä jatkossakin. Tosi hyviä olivat.

Hodareiden ohje on peräisin uudesta Allt om Mat -lehden joulunumerosta. Sämpylätaikinan ja sinappimajoneesin osalta en tosin noudattanut lehden ohjetta, muuten tein kiltisti niin kuin käskettiin. Paitsi että lähikaupassa ei ollut salsicciamakkaroita, joten chorizolla mentiin. Lihatiskin Wotkins-chorizot olivat muuten aivan loistavia.

Lehtikaalista tehty salaatti oli upea lisuke. Sitten kun vinksahdan lopullisesti ja pystytän ravintolan ravintolapäiväksi, niin listalla on hodareita lehtikaalisalaatin kanssa.

Hodarit

1-2 sämpylää per naama
1-2 makkaraa per naama, saattaa mennä enemmänkin
lehtikaalisalaattia
marinoitua punasipulia
sinappimajoneesia
paahdettua sipulia
(ja tunnustan: ketsuppia)

Hodarisämpylät n. 14-16 kpl

5 dl viileää vettä
25 g hiivaa
2 rkl öljyä
n. 10 dl vehnäjauhoja (tästä n. 2 dl voi olla ruisjauhoja)
1,5 tl suolaa

Voiteluun: vettä (tai kananmunaa)
Pinnalle: unikonsiemeniä

Murustele hiiva veden sekaan. Lisää suola ja öljy. Sekoita huolella. Lisää jauhot ja kääntele taikinaa vain sen verran, että se on tasaisesti sekaisin. Peitä taikina kelmulla ja laita se jääkaappiin kohoamaan, 5-6 tuntia riittää, toki taikina voi kohota jääkaapissa myös yön yli.

Kaada taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Muotoile pitkänomaisiksi sämpylöiksi, nosta pellille leivinpaperin päälle ja voitele kevyesti vedellä tai kanamunalla. Ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista 230 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Marinoitu punasipuli

1 punasipuli
1/2 dl etikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
5 kokonaista mustapippuria
1 laakerinlehti

Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Sekoita muuta ainekset ja kaada sipulille. Sekoittele hieman ja anna maustua n. 20 minuuttia.

Lehtikaalisalaatti

n. 200 g lehtikaalia
1 vihreä omena
2 tl valkoista balsamietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
loraus öljyä

Poista kaalista paksut lehtiruodit. Suikaloi tai revi pieniksi paloiksi. Raasta omena. Sekoita kaali, omenaraaste ja muut ainekset. Painele ja survo salaattia lusikalla tai käsin, jotta se pehmenee. Anna maustua reilu vartti.

Sinappimajoneesi

Sekoittelin noin puoli desiä majoneesiä ja pari tl makeaa ja väkevää sinappia tasaiseksi kastikkeeksi. Toki setin olisi voinut tehdä alusta asti itse.

Kommentit

  1. Apua. Oon tänään mässännyt jos ja vaikka mitä. Kevyt iltapala kaapista sisälsi pullamössöleipää ja pekonia – näin esimerkkinä. Ja taas tuli nälkä!

    http://munatonta.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämmöinen pikkuinen hodari menee kevyenä iltapalana, vaikka takana olisi tukevampikin setti;o)

      Poista
  2. Veikkaan että tämä varmasti lähtee testiin ja saatanpa kehitellä vaihtoehtoiset soosit sun muut mukaan kun noita allergeeneja tuolla kuitenkin tuntui pyörivän.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti