Jouluiset lihapullat

Höpisin ruotsalaisten jouluruuista enemmän viime vuoden joulukalenterissa. En ole siitä kovasti viisastunut ainakaan svenssoneiden jouluruokien suhteen, mutta haluan ehdottomasti jakaa jouluisen lihapullaohjeen kanssanne. Ymmärrän hyvin, jos lihapullista ei tule kaikkien lukijoiden joulupöydän kohokohtaa, mutta jossain pyhien lomassa ne maistuvat ihan varmasti.

Neilikalla maustettuja lihapullia voisi kokeilla vaikkapa tanskalaistyylisen muhkean voileivän täytteenä. Siihen sitten rosollista jatkettua punajuurisalaattia, vähän suolakurkkua ja pari salaatinlehteä niin ihana iltapala on valmis.

Ohje on peräisi Åsa Swanbergin kirjasta Vinterns goda. Näin äskettäin siitä myös suomenkielisen käännöksen Talven makuja. En ole tutkinut käännöstä sen tarkemmin, mutta alkuperäinen kirja on ainakin oikein kiva. Hyvä viime hetken lahjavinkki.




Neilikalla maustetut lihapullat

600 g naudan jauhelihaa
1/2 dl korppujauhoja
1 dl maitoa
1 sipuli
2 kananmunaa
2 rkl siirappia
1 rkl dijon-sinappia
1/2 dl hienoksi silputtua persiljaa
1/2 tl neilikkaa
1/2-1 tl suolaa
mustapippuria

Sekoita maito ja korppujauhot. Anna turvota 10 minuuttia. Hienonna sillä aikaa sipuli. Kuullota sipulisilppua voissa keskilämmöllä kunnes sipuli on pehmeää. Anna jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele pienehköjä palleroita ja paista vähän kerrallaan kuumalla pannulla. Lihapullat voi hyvin kypsentää myös uunissa 250 asteessa. 10-15 minuuttia riittää lihapullien koosta riippuen.

Kommentit