Joulupuu on rakennettu

Joulu on nyt oikeasti ihan ovella ja kaikki on melkein valmista. Jotain varmaan jääkin vain melkein valmiiksi ja jotain unohtuu kokonaan. Mutta kaikkea on tarpeeksi ja ylikin. Mitään viime hetken ylläreitä ei ole ilmaantunut eikä haittaa, vaikka ei ilmaantuisikaan.

Huomenna aamulla lämmitetään sauna ja sen jälkeen syödään kuusisämpylää aamupalaksi. Sämpylätaikinan salaisuus on porkkanasose ja auringonkukan siemenet. Sose tekee sämpylöistä todella meheviä, nämä säilyvät mehevinä yön yli ja pidempäänkin. Jos eivät mene parempiin suihin.

Taikinan kanssa meinasin käydä hassusti ja se ehti kohota aavistuksen liikaa. Siitä johtuu tuo hieman ruttuinen ulkonäkö. Hörpin nimittäin kaikessa rauhassa kupillista kahvia, kun taikina pyrki jo pois kulhostaan. Tein vaihteeksi niin lämpöisen taikinan kuin uskalsin ja ilmeisesti lämpö ja reilu loraus siirappia kohotti taikinan yli kaksinkertaiseksi vajaassa vartissa. Välillä näinkin.

Porkkanasämpylät

n. 5 dl porkkanasosetta
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl spelttijauhoja (tai ruisjauhoja)
n. 8-9 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä

Voiteluun 2 rkl siirappia ja 2 rkl vettä
Koristeeksi kuorittuja manteleita

Lämmitä porkkanasose kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva soseen sekaan. Lisää suola, siirappi, auringonkukansiemenet ja spelttijauhot. Sekoita tasaiseksi. Lisää aluksi 2/3 osaa vehnäjauhoista ja öljy. Vaivaa kevyesti tasaiseksi ja lisää loput jauhot vähän kerrallaan. Taikina saa olla pehmeää. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Leivo kohonneesta taikinasta sämpylöitä ja asettele ne pellille lähelle toisinaan, ei kuitenkaan aivan kiinni toisiinsa. Kohota tarvittaessa vielä hetki. Voitele halutessasi veden ja siirapin seoksella (kuumenna niin sekoittuu parhaiten). Koristele manteleilla. Paista 225 asteessa n. 15-20 minuuttia vähän sämpylöiden koosta riippuen.

Kommentit