Joulutortut

Nyt kun luumuhillo on keitettynä, on aika leipoa joulutorttuja. Itse tehty voitaikina ei ole yhtä lehtevää kuin kaupan taikina, ellei sitten ole todellinen leivontaguru, mutta pienellä harjoittelulla ja huolellisuudella lopputulos on erinomainen. Kaulittu voitaikina syntyy parhaiten kylmistä raaka-aineista ja kylmällä alustalla (esim. kivi- tai terästasolla). Jos viimeksi mainittua on vaikea järjestää, taikinaa kannattaa välillä pitää jääkaapissa huilaamassa.

Taikinan voi hillon tapaan tehdä etukäteen. Se säilyy hyvin jääkaapissa pari päivää, tarvittaessa taikinan voi myös pakastaa. Teen yleensä sekä tähtitorttuja että näitä puolikuita. Viimeksi mainitut ovat ehkä mehevyydessään aavistuksen enemmän makuuni.

Joulutorttu on minusta jotenkin tosi suomalainen juttu, vaikka jotkut lähteet väittävät alkuperän olevan Ruotsissa. Minun tuntemani ruotsalaiset eivät kuitenkaan tunne luumutorttuja. Varmaan aika alueellinen juttu tämäkin, Ruotsi on iso maa. Joka tapauksessa meillä syödään tänään joulutorttuja. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Ohje on peräisin Maku-lehden verkkosivuilta. Kaulitun voitaikinan voi tehdä myös margariinista. Siitä on ehkä hieman helpompi saada lehtevä lopputulos.

Joulutorttujen leipominen itse tehdystä taikinasta ei ole vaikeaa, mutta ohje kannattaa lukaista ensin alusta loppuun. Pieni huolellisuus on kyllä vaivan arvoista.


Joulutortut

Taikina:
300 g voita
300 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl vettä

Täyte:
n. 100 g luumuhilloa

Voiteluun:
1 kananmuna

Koristeeksi:
tomusokeria

Ota voista 100 g ja nypi se vehnäjauho-leivinjauheseoksen kanssa murumaiseksi seokseksi käsin (tai tee taikina monitoimikoneella). Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei se sitkisty. Kauli joulutorttutaikina jauhotetulla alustalla noin 1 1/2 cm:n paksuiseksi ja noin 22 cm x 32 cm:n suuruiseksi, tasareunaiseksi suorakaiteeksi. 

Levitä loppu voi ohuina viipaleina limittäin suorakaiteen toiselle puoliskolle. Nosta taikinan toinen puoli päälle ja harjaa taikinalevystä ylimääräinen jauho pullasudilla pois. Painele taikinan reunat kiinni, ettei voi pursua kauliessa pois. Painele levyä ensin varovasti kaulimella ja kauli sitten levy kevyesti suorakaiteeksi. Taita levy kolmeen osaan ja kauli taas suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kauli taiteltu taikina aina samansuuruiseksi levyksi. Kauli levy vielä kolme kertaa kolmeen osaan taiteltuna edellä mainitulla tavalla.

Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmuun käärittynä noin 15 minuuttia kaulimisten välillä, kun taikina alkaa tuntua liian lämpimältä. Käytä kaulitessasi runsaasti jauhoja, mutta harjaa taikinan pinnasta aina ylimääräiset jauhot pois, kun taitat taikinalevyä.

Pane taikina jääkaappiin viilenemään vielä noin 15 minuutiksi ennen leipomista. Kauli taikina kahdessa erässä noin 1/2 sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Ota pyöreällä muotilla taikinasta levyjä, laita keskelle hilloa, sipaise vähän vettä tarttumapinnaksi tortun reunoille ja taita torttu puolikuuksi. Painele reuna huolella kiinni. 

Jos haluat tähtitorttuja, leikkaa taikinalevy taikinapyörällä, veitsellä tai muotilla noin 9 cm x 9 cm:n neliöiksi. Leikkaa neliöiden nurkkiin viillot ja nosta joka toinen kulma taikinapalan keskelle. Paina sormella keskelle nostettuja kulmia, että ne pysyvät kiinni. Lusikoi keskelle reilu teelusikallinen torttumarmeladia.

Lado tortut leivinpaperille pellille ja voitele munalla, jos haluat.  Nosta pelti 225-asteiseen uuniin ja paista 10–15 minuuttia. Siivilöi joulutortuille ennen tarjoilua tomusokeria.


Kommentit