Limoncello-luumut

Purkillinen säilöttyjä luumuja on ihana ja hyvin säilyvä lahja tai miksei vaihtoehto joulupöydän jälkkäriksi. Mausteinen ja makea mutta samalla raikas luumusäilyke maistuu Maltan riisin, vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Näppärä ja ahkera tietysti koristelee nuo purkit jotenkin sievästi. Ehkä minäkin sitten, jos raaskin näitä lahjaksi kuskata. Luumusäilykkeen pitää tekeytyä pari viikkoa ennen syömistä, joten näitä jouluksi mielivien on syytä laittaa kohta toimeksi.

Ohje on peräisin Ruokalasta. Kuvat eivät harmi kyllä tee oikeutta tälle(kään) herkulle.Kuvan annoksissa on koristeena vielä karamellisoitua sokeria. Palaan siihen vähän myöhemmin.

Limoncello-luumut

2 vaniljatankoa
8 dl vettä
3 dl sokeria
3 tähtianista
2 kanelitankoa
2 dl sitruunalikööriä (myös rommi tms. käy hyvin, tosin lopputulos on aika erilainen)
1 kg luumuja, aprikooseja, persikoita tai viinirypäleitä

Halkaise vaniljatangot. Keitä vesi ja sokeri mausteiden kera sokeriliemeksi. Lisää lopuksi likööri ja kuumenna nopeasti. Älä keitä. 
Pese hedelmät. Halkaise ne ja poista kivet. Laita hedelmät suureen lasipurkkiin, joka on desinfioitu hyvin (eli pesty ja kuivattu huolellisesti ja sen jälkeen kuumennettu 100 asteisessa uunissa). Kaada päälle kuuma liemi ja sulje purkki tiiviisti. Anna maustua muutamia viikkoja ennen syömistä. Säilytä pimeässä ja viileässä. Säilötyt hedelmät säilyvät hyvinä useita kuukausia suljettuna.

Kommentit