Sitruuna-kaprismarinoitu kieli

Luit oikein. Kieli. Keitetty naudan kieli on todella herkullista. Pirteä marinadi vie herkun vielä uusiin ulottuvuuksiin ja samalla minä saan enemmän, koska lapset eivät ole hoksanneet kapristen ihanuutta.

Keittoaika on pitkä, mutta muuten kielen valmistaminen ei ole erityisen mutkikasta. Joissain vanhoissa ohjeissa mainitaan kielen harjaaminen. Äidin ja kaverin kanssa tuumimme asiaa, mutta emme oikein päässeet mihinkään järkevään lopputulemaan. Ehkä se liittyy jotenkin siihen, että kielet olisivat ennen vanhaan olleet vähän enemmän heinässä tai ruohossa...

Söimme kieltä kodikkaasti perunasalaatin kanssa. Näppärä ja kärsivällinen (ja vähän vähemmän nälkäinen) kokoaa kieliviipaleista hienoja tanskalaishenkisiä voileipiä.Sitruuna-kaprismarinoitu kieli
(Ohje Maku)

Ainekset:

1 naudan kieli

Liemi:
3 l vettä
2,5 rkl suolaa
1 tl maustepippureita
1/2 tl kokonaisia neilikoita
4 laakerinlehteä
1 sipuli

Marinadi:
1 dl rypsiöljyä
1 sitruuna (kuori raastettuna + mehu)
1 rkl ruokosokeria
1 tl suolaa
35 g kapriksia
1 dl lehtipersiljaa
1/4 tl mustapippuria

Huuhtele naudan kieli huolellisesti kylmällä vedellä. Siirrä kieli kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle kertyvä vaahto pois reikäkauhalla. Lisää liemeen mausteet ja kuorittu ja paloiteltu sipuli. Keitä kieli keskilämmöllä kannen alla kypsäksi ja pehmeäksi, noin 3 tuntia. Nosta kieli keitinliemestä. Poista lämpimästä kielestä nahka heti, jolloin se irtoaa vielä helposti. 
Laske kieli keitinliemeensä jäähtymään. Leikkaa jäähtynyt kieli ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä marinadin ainekset. Siirrä viipaloitu kieli rasiaan ja kaada päälle marinadi. Peitä kannella ja nosta jääkaappiin vuorokaudeksi maustumaan. Ravistele rasiaa muutaman kerran marinoinnin aikana, jotta maut jakautuvat tasaisesti. 

Kommentit