Itämainen lihafondue

Lihafondue on täysin erilainen makuelämys kuin juustofondue. Se on kuitenkin ihanaa ja herkullista talviruokaa, vaikka talvikeli olisikin vähän sieltä tännepäin. Lihafondueta voi tehdä kypsentämällä lihapalat öljyssä tai niin, että padassa kuumenee vahva lihaliemi.

Erityisesti lihaliemen kanssa touhutessa kannattaa satsata laadukkaaseen lihaan. Lisäksi on syytä paloitella liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön odottamaan. Kylmäs liha ei pelitä tässä(kään) hommassa.


Hyvä kastike kruunaa makuelämyksen. Meillä oli ihan kaupan valmista chilimajoneesia. Jos liha kypsennetään öljyssä, pöytään kannattaa varata myös suola- ja pippurimyllyt ja vaikka joku muukin maustemylly.


Itämainen lihafondue

(ohje: Maku)

Ainekset:
1 kg naudan sisäfileetä
200 g herkkusieniä
400 g parsakaalia
1 punainen paprika

Liemi:
17 dl vettä
3 rkl kalakastiketta
3/4 dl makeaa chilikastiketta
1 limetti
15 g inkivääriä
1 kokonainen valkosipuli (yksikyntinen)
2 rkl tuoretta korianteria

Leikkaa naudan filee ohuiksi viipaleiksi. Levitä ohuet fileeviipaleet vähän limittäin lautaselle. Nuiji viipaleita tarvittaessa ohuemmiksi. Puhdista kasvikset ja leikkaa ne suupalan kokoisiksi. Ryhmittele vadeille. Mittaa vesi kattilaan. Lisää kalakastike ja makea chilikastike. Jos haluat, voit silputa mukaan myös vähän tuoretta chilipalkoa. Pese limetti huolellisesti ja leikkaa siitä puolet viipaleiksi ja purista toisesta puolikkaasta mehu. Lisää viipaleet ja mehu kattilaan. Kuori inkivääri ja leikkaa muutama lastu liemeen. Kuori ja viipaloi myös valkosipuli. Lisää vielä korianterit, kiehauta ja tarkista maku maistamalla. Fondueliemi saa tuntua melko mausteiselta ja suolaiselta.  

Siivilöi liemi fonduepataan ja nosta se pöytään liekin päälle. Kypsennä liha- ja kasvispaloja haarukassa kuumassa liemessä. Tapanani on kypsentää ensin useampi pala ja sitten syödä annosta kaikessa rauhassa.



Kommentit