Kanakeitto

Helmikuu on ollut aika leivontapitoinen, puh huh. Välillä tekee oikein mieli ihan tavallista ruokaa. Jotain tavallistakin tavallisempaa. Joku saattaisi kutsua sellaisia ruokia tylsiksi tai arkisiksi. Noooh, tylsä, arkinen tai tavallinen... rakkaalla lapsella ja sillä lailla. 

Huolella tehty arkiruoka on oikeasti todella herkullista, eikä huolella tekeminen tarkoita tuntien ahertamista keittiössä. Ainakaan joka kerta.

Kanaliemi on helppoa ja vaivatonta keittää itse. Ja niin hyvää. Valmiin liemen kanssa kanakeitto on todellista pikaruokaa. Keitän lientä aina ison kattilallisen: osasta teen heti keiton ja osan pakastan myöhempiä herkkuhetkiä varten. Alkuperäinen ohje on Safkaa 2 -kirjasta.


Kanakeitto
(noin neljälle)

6 perunaa
2 porkkanaa
1 iso purjosipuli
n. 1,5 l kanalientä
(suolaa)
400-500 g keitettyä kananlihaa

Kuori, leikkaa ja paloittele juurekset. Pilko purjosipuli. Laita kanaliemi kattilaan ja mausta tarvittaessa suolalla. Keitä vihanneksia liemessä kunnes ne ovat melkein kypsiä. Lisää kananliha keittoon kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta liha ehtii lämmetä ennen tarjoilua.

Kanaliemi

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 pala purjosipulia
2 sellerinvartta
1 kg kanankoipia, -siipiä ja -luita
1 rosmariininoksa
2 timjaminoksaa
1 laakerinlehti
10 kokonaista mustapippuria
vettä
1/2 rkl merisuolaa

Kuori sipulit ja porkkana. Paloittele kaikki vihannekset ronskeiksi paloiksi. Laitan kanat, paloitellut vihannekset, yrtit ja pippurit kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä, kunnes liemiainekset ovat peittyneet kunnolla. Kiehauta ja kuori pinnalle syntyvä vaahto lusikalla pois. Lisää suola ja anna liemen kiehua hiljalleen noin tunti. Lusikoi välillä rasvaa ja vaahtoa pois liemen pinnalta. Siivilöi liemi. Jos et käytä kaikkea lientä heti, pakasta loput.

Kommentit