Runebergintortut

Tänä vuonna laskiainen ja Runebergin päivä ovat kätevästi sopivan kaukana toisistaan. En nimittäin vieläkään pysty arvioimaan kumpi minusta on parempaa. Juuri nyt tuntuu siltä, että laskiaispulla olisi ykkönen, mutta tunne saattaa johtua äskeisistä leivontasulkeisista. Jouduin syömään pari epäonnistunutta kappaletta ja sitten tekemään toisen satsin. Enhän mitenkään saata viedä töihin mitään epäkuranttia. Ja jos meitä on paikalla n. 20, niin 19 torttua on kyllä aivan liian vähän.


Vinkki! Hillo ja sokerikuorrute kannattaa pursottaa vaikka muovipussilla, tulee tosi paljon siistimpää jälkeä kuin lusikoiden kanssa sohiessa. 

Runebergintortut
ohje: Suosikkikirjani Kotiruoka (Otava), tosin pikkuisen sitruunalla ja kardemummalla tuunattuna

150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 dl jauhettua mantelia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl korppujauhoja ja piparin muruja (laitoin n. 1 dl ja 0,5 dl piparin muruja)
1 tl kardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa

Koristeluun:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
noin 1/2 rkl vettä


Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää raastettu sitruunan kuori (muista pestä sitruuna huolella). Lisää kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina pellille paperisiin tai voideltuihin leivosvuokiin (minä käytin tällä kertaa silikonista minimuffinssivuokaa). Täytä vuoista 2/3. Paista pieniä torttuja 200 asteen lämmössä noin 15 minuuttia, isoja 180 asteessa noin 35-40 minuuttia.

Kostuta halutessasi punssin, veden ja sokerin seoksella. Koristele jäähtyneet tortut. Lisää päälle reilu nokare vadelmahilloa. Sekoita tomusokeriin vettä niin, että saat paksun tahnan. Pursota tai valuta kuorrutusta renkaaksi vadelmahillon ympärille.

Kommentit