Västerbottensostpaj

Jouduin hetken tuumimaan, että mitä kivaa mahtaisin naapurimaan prinssi- ja prinsessahäiden kunniaksi kokata. Perinteinen prinsessakakku olisi tietysti ollut luonteva ja elegantti valinta, mutta olen saanut jonkinlaisen yliannostuksen kakuista. Joko leipomisesta tai syömisestä, ilmeisesti molemmista. Onneksi tämmöiset ongelmat menevät yleensä nopeasti ohi.

Sitten mieleeni tuli ruotsalainen perinneruoka fläskpannkaka eli pekonipannukakku tai suoremmin käännettynä läskipannari. Ostin jo oikein pekonitkin, mutta viime tingassa tulin järkiini. En todellakaan voi vetää pekonia ja pannukakkua edes kotisohvalla kun komea prinssi taluttaa alttarille suloistakin suloisemman prinsessan. Lopulta kaivoin jääkaapin perukoille unohtuneen västerbotten-juuston ja tarkistin, että se on syömäkelpoista. Olihan se.


Västerbottensostpaj
Ohje: vastenbottensost.com

Taikina:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä

Täyte:
250 Västerbottensost-juustoa raasteena
4 kananmunaa
3 dl kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria

Mätikastike:
fenkoli tai kurkku
1 limen mehu
1 dl mätiä
1 dl crème fraichea
mustapippuria
tilliä hienonnettuna

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita taikinan ainekset ja anna levätä viileässä tunti. Painele taikina vuokaan, pistele haarukalla ja esipaista noin 10 minuuttia. Sekoita kananmunat ja kerma, lisää juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kumoa piirakkavuokaan ja paista noin 20 minuuttia. Jäähdytä.
Suikaloi fenkoli mahdollisimman pieneksi ja mausta limen mehulla. Lisää mäti, crème fraiche, mustapippuria ja hienonnettu tilli. Tarjoa piirakka vähän lämpöisenä mätikastikkeen kanssa.

Kommentit