Marenki ilman kananmunaa

Marenki on minulle tosi paljon mieleen, mutta nappulan kananmuna-allergia on melkoisesti sotkenut marengin leipomispuuhia. Sitten törmäsin alkukesästä hesarin verkossa otsikkoon, jossa puhuttiin ihmemarengista ilman munaa.

Kokeilin ohjetta tietysti heti, ja toden totta, marenkia syntyi myös ilman kananmunaa. Ilman kosteus tosin taisi juhannuksen tienoilla olla niin korkea, että lopputulos ei ollut ihan niin kestävä kuin olisin toivonut. Muutama viikko sitten kokeilin uudestaan. Ja kyllä, kikhernepurkin liemestä syntyi sokerin kanssa napakka vaahto, jota voi värjätä ja pursottaa ja sitten paistaa uunissa. Pieniä marenkeja tai isompia kakkupohjia. Hämmästyttävä, mutta ihan mahtava juttu. Nyt minua vielä kiinnostaa, että kuka fruitcake mahtoi keksiä vatkata moista keittiöjätettä yhdessä sokerin kanssa vaahdoksi? Ja sitten tunkea uuniin?

Marenki ilman kananmunaa

Kikhernepurkin liemi (n. 2 dl)
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Lämmitä uuni 120 asteeseen. Kaada kikhernepurkin liemi siivilän läpi astiaan. Vatkaa noin 15 minuuttia monitoimikoneen vatkaimella tai ihan tehokkaalla sähkövatkaimella. Vaahdon pitäisi olla kovaa ja kestävää ja pysyä kulhossa, vaikka kulho olisi väärin päin. Vatkaa vaahdon sekaan sokerit vähän kerrallaan. Pursota tai asettele lusikalla pikkuleipiä leivinpaperilla vuoratulle pellille (paperia voi vähän sipaista öljyllä). Paista 120 asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Anna jäähtyä.

Värjäsin puolet taikinasta vaaleanpunaisella elintarvikevärillä.

Kommentit