Lakritsimantelit

Hyvää itsenäisyyspäivää! Outoa, että joulu on jo aivan lähellä. Outoa, mutta mukavaa. Jouluvalmistelut ovat jälleen vaiheessa, mutta joulu tulee joka tapauksessa. Ja vielähän tässä ehtii kaikenlaista. Mutta vietetään ensin itsenäisyyspäivää. Me syömme suomalaista, uunissa muhii karjalanpaisti. Lisäksi suunnitelmissa on leipoa nappuloiden kanssa karjalanpiirakoita, tosin täytyy vielä vähän kerätä voimia ja reippautta sitä varten. 

Jätin joulukalenterin tekemisen tänä vuonna suosiolla väliin. Vapaata vapaa-aikaa, huvitusta ja harrastuneisuutta on ollut sen verran rajallisesti. Onneksi aika moni muu bloggaja on ahkeroinut kalenterijuttuja, kurkatkaa aluksi vaikkapa näitä: Pullahiiri, Kokit ja potit, Vatsasekaisin Kilinkolin ja Pumpkin Jam.

Jos kuitenkin olisin tehnyt joulukalenterin, lakritsilla maustetut mantelit olisivat ilman muuta olleen itsenäisyypäivän juttu. Lakritsissa on jotain kotoista, vaikka itse pulveri tuleekin jostain kaukaa. Lisäksi nämä ihanat naposteltavat sopivat kivasti tv-sulkeisiin, jos vaikka sellaiset on tänä iltana mielessä. 

Nyt sitten vielä pieni varoituksen sana: nämä ovat todella koukuttavia. 


Lakritsimantelit

1½ tl vettä
½ tl suolaa
1 tl sokeria
3 tl lakritsijauhetta
100 g kuorellisia manteleita

Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa kulhoon vesi, suola, sokeri ja noin puolet lakritsijauheesta. Sekoita hyvin. Lisää mantelit seoksen joukkoon, sekoita. Laita leivinpaperi pellin päälle. Levitä mantelit leivinpaperille yhteen kerrokseen. Nosta pelti kuumaan uuniin 7 minuutiksi. Nosta pelti uunista, sekoittele mantelit irtonaisiksi. Sekoita loput lakritsijauheesta manteleiden joukkoon.

Maista manteleita, kun ne tulevat uunista. Jos ne maistuvat voimakkaasti lakritsilta jo silloin, vähennä pintaan tulevan lakritsijauheen määrää. Niin ja minä olen nyt sitten varoittanut. Kaksi kertaa.

Kommentit