Karjalanpiirakat (ilman maitoa)

 
Karjalanpiirakat nousivat otsikoihin tammikuussa. Posti meni ja lykkäsi postimerkkiin teollisia piirakoita. Ai kamala sentään. Ja voi mikä meteli. En kyllä oikeasti pahoittanut mieltäni, mutta taputin itseäni tyytyväisenä olkapäälle. Opetin (tai yritin opettaa) joulun alla lapsilleni ja maahanmuuttajalle pulikoinnin ja rypyttämisen saloja.

Karjalanpiirakoiden leipominen ei oikeasti ole vaikeaa eikä edes hidasta, parissa tunnissa syntyy jo iso pino piirakoita. Alkuun pääsy tosin on helpointa, jos on joku kädestä pitäen näyttämässä. 

Pidin karjalanpiirakoiden leipomisessa monen vuoden tauon, koska en ollut keksinyt tarpeeksi herkullista maidotonta vaihtoehtoa. Riisipuuro riisi-, kaura- tai kookosmaitoon keitettynä ei maistunut perheessämme kenellekään, sitkeistä yrityksistä huolimatta. 

Lopulta joulun alla keitin riisipuuron kaurakermaan ja jo alkoi maistua. Elämys ei vieläkään vastaa täysmaitoon keitettyä puuroa, mutta lopputulos on silti tosi hyvä. Ja varsinkin täysrukiiseen kuoreen käärittynä hullu ei huomaa ja viisas ei virka. Nyt olen tehnyt vegaani-karjalanpiirakoita jo monta kertaa.Karjalanpiirakat

Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
5 1/2 dl ruissihtijauhoja

Täyte:
3 dl vettä
1,2 l kaurakermaa (tai täysmaitoa)
3 dl puuroriisiä
2 tl suolaa

Valmista ensin riisipuuro, suosittelen puuron keittoon kerroskattilaa. Keitä riisiä vedessä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja anna puuron kiehua puolisen tuntia. Mausta suolalla.

Valmista puuron kiehuessa kuoritaikina sekoittamalla kaikki ainekset. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kiinteäksi, se ei kuitenkaan saa olla kovaa, koska kovasta taikinasta on vaikea pulikoida tai kaaviloida ohuita pohjia. Leivo taikina tangoksi ja paloittele se 25 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne. Säilytä kakkaroita muovin alla, jottei pinta kuivuisi ja kovettuisi.

Kaaviloi kakkarat kaulimella tai piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi piirakankuoriksi. Pinoa kuoret päällekkäin ja ripota jauhoja väliin. Harjaa ylimääräiset jauhot pois piirakoita täyttäessäsi. Levitä kerros jäähtynyttä puuroa kuorelle, myös piirakan päihin etteivät ne kuivu paistettaessa. Ummista piirakat rypyttämällä. Tee matalia ryppyjä, korkeat palavat helposti uunissa. Paista piirakoita 300 asteessa 15-20 min.

Kasta valmiit kuumat piirakat margariini-vesiseokseen (tai voi-vesiseokseen, jos maitotuotteet ovat käytössä) ja lado kulhoon hautumaan ja pehmenemään. Peitä piirakat leivinpaperilla ja liinalla.

Kommentit