Berliininmunkit

Joskus sinnikkyys palkitaan, toisinaan ei. Katselin pari vuotta sitten Koko Suomi leipoo -ohjelmaa, ja siinä kilpailijoiden piti tehdä oikea pomadakuorrutus aleksanterinleivoksille. Pomada on useimmille tuttu donitsien tai berliininmunkkien päältä, aleksantereiden päällä on yleensä tavallista tomusokerin, veden (tai jonkun mehun) ja väriaineen sekoitusta. Keskeinen ero on siinä, että pomada ei kovetu ihan kovaksi tai sen ei ainakaan ole tarkoitus kovettua.

No minä sitten pohtimaan, että lienee aika kokeilla. Ensimmäinen yritys meni totaalisesti metsään. Keitin sokerin, siirapin ja veden sekoitusta lämpömittarista huolimatta liikaa ja homma jämähti jo kattilaan. Uusi yritys saatiin sentään jollain lailla kaavittua kattilan pohjalta munkkien päälle, mutta lopputulos oli silti vähän kova. Olen kuitenkin niin innoissani kehityksestä, että kehtaan raportoida berliininmunkeista.

Nimi on kuin onkin peräisin Berliinistä. Tosin siellä pinta yleensä vain sokeroidaan. Ymmärrän hyvin. Sitä paitsi, minusta munkki kuin munkki on parhaimmillaan sokeroituna - ja tietysti tuoreena.Teen munkit aina tavallisesta pullataikinasta. Hillomunkit tein tällä kertaa niin, että kaulin hyvin kohonneen taikinan levyksi ja otin siitä pyöreällä muotilla kiekkoja. Kohotin läpyskät vielä huolella ja sitten paistoin ne 180 asteisessa kookosrasvassa. Hillon lisään aina vasta paiston jälkeen pursottamalla hillotyllalla

Sitten aloin sotkea pomadan kanssa. Pomadan ohje on aika random, ja kuten mainitsin, minulla ei mennyt vieläkään ihan nappiin. Eli en ota kontolleni hukkaan menneitä raaka-aineita. Tunnustan myös, että en kyllä ehkä ihan kirjaimellisesti jaksanut noudattaa alla olevaa ohjetta...

Pomada

450 g tomusokeria
1 dl vettä
1 dl glukoosisiirappia

Laita ainekset kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä varovasti sekoittaen kunnes sokeri on sulanut.  Lisää lämpöä ja anna seoksen kuplahdella kunnes mittari näyttää 115. Kaada seos metalliseen vatkauskulhoon jäähtymään. Anna seoksen jäähtyä 45℃:n. Voit silloin tällöin VAROVASTI sekoittaa seosta puuhaarukalla.

Kun seos on jäähtynyt,
vatkaa sitä tehokkaasti noin 5-10 minuuttia, eli kunnes seos vaihtaa väriä vaaleammaksi ja näyttää paksulta kermalta. Voit halutessasi lisätä vatkausvaiheessa myös elintarvikevärin seokseen.

Voit käyttää pomadan heti, mutta voit myös säilyttää sitä jonkin aikaa ilmatiiviissä pakkauksessa jääkaapissa. Annos on aika iso, ehkä kannattaa kokeilla puolittamista.

Kommentit