Ahvenkukko

Kesä on ollut varsin satoisa. Olen kolunnut sekä mustikkamättäitä että vadelmapuskia, löysin polun, jota aloin kutsua tattitieksi ja kävin kantarellitaivaassa. Loppusaldo lasketaan ämpäreinä, ei vaikka litroina.

Sitten vielä pisteenä iin päälle ahvenet olivat vallattomalla tuulella ja tunkivat sankoin joukoin katiskaan ja verkkoon. Ahvenilla oli niin kiire pannulle, että mies ei saanut sätkivää verkkoa edes laskettua järveen. Omituista, mutta en valita. Ja oli siellä joukossa pari kuhaakin, joita ei meidän verkoissa ole näkynyt ... öö.. seitsemään vuoteen?!

Pikkuahvenet leivottiin kalakukoksi. En keksi montaakaan asiaa joka olisi herkullisempaa. 

Kukkoja on varmaan yhtä monenlaisia kuin on tekijöitä. Toiset käyttävät taikinassa vehnäjauhoja, minä en. Riisiä näkee joissain ohjeissa, joidenkin mielestä kalakukko riisin kanssa ei ole mistään kotoisin. Minun kukko on aika kalaisa ja aika lihaisa, kuori on ohuehko. Savonmualla se avataan tuosta piältä, mutta minä hämäläistyttönä viipaloin kalakukkoni.



Ahvenkukko

Kuori:
5 dl vettä
1,5 tl suolaa
n. 16 dl ruisjauhoja
loraus rypsiöljyä

Täyte:
2 rkl puuroriisiä
noin 800 kg kalaa (perattuna)
300 g siankylkeä
n. 3 tl suolaa

Sekoita kuoren aineet (älä käytä kaikkia jauhoja kerralla) ja vaivaa napakaksi, notkeaksi taikinaksi. Kaulitse taikina soikeaksi levyksi, joka ohenee reunoja kohden. Eron ei tarvitse olla kovin suuri. Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle pellille. Ripottele riisinjyvät keskelle levyä. Lado riisin päälle kalaa ja possua kerroksittain, ripottele väleihin suolaa. Jätä possukerros päälimmäiseksi.

Käännä taikinan reunat tiiviisti täytteen päälle. Poimi samalla talteen vähän taikinaa, joka jää yli päällekäisistä kohdista. Ummista taikinasaumat huolellisesti kylmällä vedellä kastelluin käsin. Hiero pinta kuivaksi ruisjauhoilla. Paista kukkoa 250 asteen lämmössä noin 45 minuuttia. Jos kukosta valuu nestettä, paikkaa reiä heti taikinalla. Ole kuitenkin varovainen: kukko on kuuma ja vaikea käsitellä. Älä stressaa, jos ei suju. Kääri kukko leivinpaperiin ja sen jälkeen alumiinifolioon. Pane kukko takaisin uuniin ja säädä lämpötila 120 asteeseen. Jatka paistamista noin kahdeksan tuntia. 

Anna kukon tekeytyä hetki ennen kuin käyt sen kimppuun (tämä on vaikein kohta).

Huom. Paistolämpötila on suuntaa antava. Vähempikin riittää jos kalat ovat oikein pieniä (tai muikkuja, joiden ruodot ovat pienemmät ja pehmeämmät). Minulla on tapana tehdä kukko illalla ja jättää uuniin yöksi.

Kommentit

Lähetä kommentti