Mirror glaze eli peilikiille

Hei pitkästä aikaa! Vuosi 2018 on jo pitkällä, vaikka tämä tammikuu tuntuu vaan jatkuvan ja jatkuvan. Tai ehkä juuri siksi. Tammikuun jälkeen loppuvuosi menee aina nopeasti.

En tehnyt uuden vuoden kunniaksi suuria lupauksia tai ryhtiliikkeitä, mutta ajattelin kuitenkin vähän haastaa itseäni. Ilmoittauduin työväenopiston digikuvauksen perusteet -kurssille ja ai että siellä on ollut mukavaa. Uudet opit tuskin tulevat täällä näkyviin ihan lähiaikoina, mutta ehkäpä joskus.

Pitkään asiaa tuumittuani ja sopivan kurssin löydyttyä (kiitos vaan vinkistä) ilmoittauduin myös vapaauinnin tekniikkakouluun. Ai että sielläkin on ollut mukavaa märkää. Oikeasti siellä on ollut ihan kivaa tai vähintäänkin siedettävää, vaikka olen kyllä aika totaalisesti epämukavuusalueellani. Se itse uinnin tekniikan opettelu vielä menisi, mutta se hengittäminen. Valoisaa on se, että ensimmäisen ja toisen harjoituskerran välillä oli jo iso ero. Ehkä se ei olekaan niin epätoivoista, vaikka matkaa jollain lailla sujuvaan suoritukseen on todella paljon.

Uuden opetteluun liittyy myös tämä kakku tai tarkalleen ottaen sen kuorrute. Ihastelin instassa ja blogeissa pitkään näitä hienoja mirror glaze -kiilteitä. Sitten tutkin asiaa huolellisemmin ja tuumasin, että ei vaikuta ihan mahdottomalta. Rekrytoin naapurin synttärisankarin perheineen koekaniineiksi ja minä ryhdyin leipomaan.

Muutama huomio kuorrutteen tekemisestä tälleen jälkiviisaana: Alla oleva kakku on syytä tehdä huolella. Kuorrute peittää kyllä ja asettuu kivasti, mutta ei anna marsipaanin tai jonkun muun kreemin tavoin yhtään armoa. Kaikki epätasaisuudet näkyvät läpi, kuten kuvasta näkyy. Parasta on, jos kakku on vaalea ja pohja piilossa. Ja kakun pinnan pitää olla jäässä kun kuorrutetta levittää.

Tein kakuksi pienen juustokakun pienin muunnoksin. Jemmasin kakkuun tyrnisydämen sen sijaan, että olisin laittanut tyrniä päälle ja pohjan tein Oreoista.

Mirror glaze eli peilikiille (ohje Dansukker)


8 liivatelehteä
150 g valkosuklaata
¾ dl vettä
2 dl Dansukker Taloussokeria
1 ¼ dl Dansukker Glukoosisiirappia
¾ dl kondensoitua maitoa
(elintarvikeväriä)

Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista ylimääräinen vesi pois ja nosta sivuun odottamaan. Punnitse valkosuklaa mikroaaltouunin kestävään kulhoon. Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja glukoosisiirappi. Mittaa myös kondensoitu maito erilliseen astiaan odottamaan. Kiehauta vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Lisää kondensoitu maito ja nosta seos pois liedeltä. Lisää liotetut liivatelehdet ja sekoita hyvin nuolijalla niin, että liivatelehdet liukenevat seokseen. Värjää seos elintarvikevärillä.

Kaada kuuma seos valkosuklaan päälle. Sekoita kuorrute sauvasekoittimella tasaiseksi, varo kuitenkin ilmakuplien muodostumista. Anna kuorrutteen jäähtyä 30-asteiseksi. Mikäli sinulla ei ole mittaria anna seoksen jäähtyä niin kauan kunnes se tuntuu melkein viileältä käteen. Kuorrute on kaadettaessa paksua, mutta kuitenkin juoksevaa.

Laita jäinen kakku ø 26 cm uuniritilän päälle glaseerausta varten. Uuniritilän alle voi laittaa esimerkiksi  leivinpaperilla vuoratun pellin, johon ylimääräinen kuorrute saa valua. Kun kuorrute on sopivan viileää, kaada se paksuna nauhana jäisen kakun päälle aloittaen keskeltä. Anna ylimääräisen kuorrutuksen valua pois ja nosta kakku tarjoiluvadille lastan avulla. Siirrä kakku jääkaappiin odottamaan tarjolua.

Ylimääräisen kuorrutuksen voi käyttää uudestaan esimerkiksi pienempään kakkuun tai vaikka leivosten koristeluun. Mirror Glaze säilyy jääkaapissa n. 2 viikkoa. Kun haluat käyttää jähmettynyttä kuorrutetta uudestaan, sulata se varoen mikroaaltouunissa 10 sekunnin jaksoissa. Sekoita varovasti nuolijalla lämmitysjaksojen välissä, varo ilmakuplien muodostumista.

Kommentit