Valloittava vadelmapiirakka

Pakastimen tyhjennys on vihdoin viime metreillä. Kröhöm. Mutta parempi myöhään kuin ei ... Loput marjojen rippeet kippaan mehumaijaan ja höyrytän sekamehuksi. Paitsi vadelmat upotan kakkujen täytteiksi tai tähän ihanaan piirakkaan. Helppo ja minun mielestä vaatimattomasti maailman paras vadelmapiirakka on muuten ihana kesätuliainen, tosin sitä kannattaa kuskailla vasta jäähtyneenä. t. nimimerkki Pesinjuurivähänautontakalaatikkoa

Mantelimassan vieroksujille tiedoksi: ymmärrän teitä, mutta antakaa silti mantelimassalle mahdollisuus, ainakin tässä piirakassa. Vadelmapiirakka

Pohja:
150 g voita (tai margariinia)
4 dl vehnäjauhoja
4 rkl sokeria
n. 3 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 paketti mantelimassaa
1 l vadelmia
1 dl vadelmahilloa
0,5-1 dl hillosokeria
2 rkl perunajauhoja

Nypi voi tai margariini, jauhot ja sokeri sekaisin (tai hurauta monitoimikoneen leikkuuterällä muruiksi). Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levähtää jääkaapissa noin puolituntia. Kauli taikina pyöreäksi, hieman vuoan (22-24 cm) pohjaa suuremmaksi levyksi ja nosta voidellun, korppujauhotetun vuoan pohjalle. Pistele haarukalla ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen sekoittamista. Kauli mantelimassasta pyöreä kiekko, joka on saman kokoinen kuin vuoan pohja. Nosta mantelimassa pohjalevyn päälle. 

Sekoita vadelmat ja vadelmahillo varovasti keskenään. Sekoita perunajauhot osaan sokerista ja kippaa seos vadelmien sekaan. Maista ja lisää tarvittaessa vähän sokeria. Levitä täyte mantelimassan päälle. Paista piirakkaa 200 asteisen uunin alaosassa noin 45-55 minuuttia. Anna jäähtyä. 
 
Piirakka maistuu vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa, mutta minusta se on melkeinpä parasta kylmänä hyvän kahvin kanssa.

Kommentit