Omena-toscapiirakka

Parasta syksyssä on sato. Sienisato, omenasato, puolukkasato. Meidän omenasato oli viime vuotista kolmea omenaa vähän laihempi, mutta onneksi naapurit ja mummo pitävät omenoissa. Piirakka sinne tai tänne ei oikeasti tuo helpostusta, jos omenoita on saavitolkulla, mutta akuuttiin makean himoon ja leivotukseen tästä on kyllä apua. 

Mun lempiomenapiirakalle tämä keksintö ei pärjää, mutta muuten se on kyllä tosi hyvää ja erittäin helppotekoista. Lempiomenapiirakkaan kannattaa tutustua (vaikka kuva kuuden vuoden takaa on hirveä - niin hirveä, että sivu kannattaa kurkata jo sen takia...). Ihan vastaavaa ohjetta ei ole tullut vastaan, jostain ihme syystä. Piirakka on nimittäin valtavan herkullista. Se on ehkä yksi eniten kehuja saanut tekeleeni. Ja äitini sanoo samaa. Ohjetta pyydetään aina. 

Mutta nyt, omena-toscapiirakkaa, olkaa hyvä.Omena-toscapiirakka

Pohja
175 g voita tai margariinia
1/2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria

Päälle
4-5 omenaa ohuina viipaleina

Toscakuorrute
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 rkl kermaa (myös kaurakerma käy)
100 g mantelilastuja

Sulata rasva pohjataikinaa varten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi, löysäksi taikinaksi. Vuoraa piirakkavuoka (n. 24 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan. Taikinan levittäminen onnistuu parhaiten käsin, kunhan sipaiset sormiin hieman ruokaöljyä. Levitä omenaviipaleet taikinan päälle. Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia.

Valmista paistumisen aikana kuorrute. Mittaa kuorrutuksen aineet kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua sekoitellen, kunnes kuorrutus hieman sakenee. Muutama minuutti riittää. Levitä kuorrutus omenoiden päälle, lisää uunin lämpö 250 asteeseen ja paista vielä noin 5 minuuttia. Vahdi paistumista, koska kuorrutus palaa helposti. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Kommentit