Vegaaninen porkkanakakku

Porkkanakakku on yksi ehdottomista lempileivonnaisistani. Olen tehnyt sitä nykyään harvakseltaan, koska nappulan ruokarajoitteet ovat hillinneet porkkanakakkutouhujani ja mieleistä vegaanista ohjetta ei ole löytynyt. Mutta, ilouutinen: olen pelastunut ja mahtava ohje on löytynyt. Ja lähempää kuin kuvittelinkaan. Kirjahyllyssäni on jo vuosia ollut Saara Törmän kirja Saa vaivata, joka sisältää tosi mainioita munattomia ja maidottomia leivontaohjeita. 

Jotenkin olin ohittanut koko asian, kunnes törmäsin Chocochilin juttuun. Ohjetta oli kehuttu sekä jutussa että kommenteissa kovasti, joten ryhdyin toimeen heti. Ja voi että, lopputulos oli juuri niin mainio kuin lupailtiin. Kaikenlisäksi vegaaniset tuorejuuston tyyppiset tuotteet ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti, joten kakun päälle saatiin myös tosi kiva kuorrute. Pisteeksi iin päälle pistaasipähkinöitä. Ja kuppiin tummapaahtoista kahvia. 


Ihana porkkanakakku

4,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
3,5 dl fariinisokeria tiiviiksi puristettuna
2 dl öljyä
1,5 dl soijamaitoa tai vettä
5,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
1/2 tl suolaa
2 tl kanelia

Kuorrutus:
100 g margariinia
225 g maustamatonta vegaaniuorejuustoa (esim. Oatlyn påmackan tai Violife)
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
(mantelirouhetta)


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele kakkuvuoka margariinilla ja pyörittele vuoassa vehnäjauhoja, kunnes vuoan sisäpinta on tasaisesti jauhotettu. Mittaa kulhoon fariinisokeri, öljy ja soijamaito. Sekoita.

Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne sokeriseokseen. Sekoita joukkoon vielä raastettu porkkana. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja paista sitä noin 45 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä. Sekoita kuorruteen aineet yhteen ja levitä se kakun päälle. Koristele kakku mantelirouheella.

Kommentit