Sitruuna-marenkitorttu

Jos pitäisi valita vain yksi lempileivonnainen, sitruuna-marenkitorttu olisi kyllä todella vahvoilla. Tämä vaan jotenkin on minulle mieleen. Vähän pohjaa, reilusti sitruunaista täytettä ja sopivasti marenkia. Eikä muuta. Ei kermaa, ei suklaata eikä mitään höttöistä kakkupohjaa. Lisäksi torttu on riittävän juhlava melkeinpä mihin tahansa tilaisuuteen ja sopivan arkinen vaikka ihan vain oman perheen iloksi.

Teen tätä aina samalla ohjeella, joka taitaa alun perin olla peräisin Pirkasta.


Sitruuna-marenkitorttu

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100 g voita

Sitruunakiisseli:
4 dl vettä
n. 1,5-2 dl sokeria
4 rkl (reiluja) maissitärkkelysjauhoa
4 keltuaista
1 dl sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl voita

Marenki
4 valkuaista
1 dl sokeria
(1 tl maissitärkkelystä, loraus eli noin 1 tl sitruunamehua)

Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille. Peitä reunat foliolla ja kypsennä pohjaa 200 asteessa 12-14 minuuttia. Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet rasvaa lukuunottamatta kattilaan ja kuumenna, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita koko ajan. Lisää kiisseliin rasva ja sekoita. Kaada jäähtynyt kiisseli torttupohjan päälle.

Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia ja sokeria pyöreäpohjaisessa teräskulhossa hiljaa poreilevan vesikattilan päällä. Veden ei tarvitse osua kulhon pohjaan saakka. Vatkaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Massan lämpötilan tulisi nousta noin 60 asteeseen. Marengista tulee hyvin kiiltävää, paksua ja notkeaa, jopa hieman sitkeää. Nosta kulho kattilan päältä ja vatkaa vielä noin minuutti kylmässä vesihauteessa, jotta marenki hieman jäähtyy. Levitä marenki pehmeästi kakun päälle. Voit myös pursottaa marengin. Ruskista pinta halutessasi kaasupolttimella tai nopeasti kuumassa uunissa.

Kommentit