Rapujuhlat ja kantarellikeitto

Elokuu on ollut säiden puolesta todella hieno. Kesä on hellinyt, yhtä pitkähköä ja kohtuu rivakkaa sadekuuroa lukuunottamatta, ja lämpöä on riittänyt pitkälle iltaan. Ja mikäpä olisikaan hauskempaa tummuvan kesäillan puuhaa kuin rapujuhlat mukavien ja mutkattomien ystävien seurassa.


Ruotsalaisesta kanssa-asujasta huolimatta en ole mikään rapujuhlaexpertti. Eli piti oikein kaivella muistisopukoita ja vähän nettiäkin. Ruotsissa rapujen kanssa tarjotaan usein västerbottensost-piirakkaa ja salaattia. Minä päädyin lopulta tarjoamaan kantarellikeittoa alkuruuaksi ja rapuja pääruuaksi. Ensi kerralla taitaa ravut päätyä alkuruuaksi ja niiden jälkeen on sitten jotain tukevampaa. Seurueen viisi junioria (ja ehkä herrahenkilöt myös) saattoivat jäädä vähän nälkäiseksi, koska askarreltavaa oli melko paljon suhteessa lopulliseen annoskokoon. Mutta täytyy sanoa, että ihanan reippaasti myös junnut rapuja maistelivat.


Rapuja ei ravustettu itse, eikä edes keitetty. Niinpä keskityin alkuruokaan, jälkiruokaan ja kattamiseen. Jos kuitenkin rapujen keittäminen on edessä, ohjetta voi vilkaista vaikka täältä. Keitto syntyi viime vuoden kantarelleista, koska tämän vuoden sienisaalis on minun osalta edelleen metsässä. Menen tosin nyt lähipäivinä korjaamaan tilannetta.


Kantarellikeitto (n. neljälle)

n. 50 g voita
1 sipuli
1 l kantarelleja
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
3 rkl kanafondia
4 dl kermaa (esim. kaurakerma käy hyvin)
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria

Silppua sipuli ja kantarellit. Sulata voi kattilassa. Kuullota sipulisilppua hetki. Lisää joukkoon kantarellit ja kääntele, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja kääntele ne sienten joukkoon. Lisää vesi, kanafondi ja kerma. Keitä miedolla lämmöllä viitisentoista minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Ripottele halutessasi pinnalle tuoretta persiljaa.

Kommentit