Bookie
Suunnittelin taidonnäytetehtäviäni niin, että käyttäisin mahdollisimman monia eri tekniikoita ja erilaisia pääraaka-aineita. Hybridissä halusin tehdä perinteistä suomalaista pullaa, tosin enpä tietenkään suunnitteluvaiheessa tiennyt, että pääsisin teknisissä tehtävissä tekemään pullaa kaksi kertaa. Toistaalta ne prinsessapullat menivät niin pieleen, että oli kiva tehdä uusi pullataikina heti perään uudestaan.
Pyörittelin mielessäni kahta vaihtoehtoa: browniepullaa ja cookiepullaa. Sitten törmäsin eräässä kahvilassa ensin mainittuun eli pullan ja brownien risteytykseen. Eli se siitä. Joten bookieta sitten tulemaan. Klassinen pullataikina ja täytteeksi mun suosikkicookieta. Lopputulos oli ihana. Nam. Tai pitäisi vissiin sanoa että mhm.
Kuva: Anna Greus |
Bookie
Pullataikina:
3 dl maitoa tai kasvimaitoa
30 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 8-9 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Cookietaikina:
150 g voita tai margariinia
1 1/4 dl sokeria
1 1/4 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna (jätä pois, jos haluat vegaanisen)
3 1/4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
100 g valkosuklaata
50 g tummaa suklaata
1 dl pekaanipähkinöitä
Voiteluun:
1 kananmuna (tai sokerivettä eli puoli desiä vettä ja 3 rkl sokeria kiehautetaan)
Kuorrute:
2 dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
1 rkl pehmeää voita tai margariinia
1 tl vaniljasokeria
Koristeluun:
suklaarouhetta
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma (ja muna). Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Peitä taikina ja anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa.
Valmista pullataikinan kohotessa cookietaikina. Vatkaa pehmeä rasva, sokeri, fariinisokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kananmuna, jos käytät sitä. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään ja lisää joukkoon parissa erässä. Lisää lopuksi rouhitut sattumat. Säästä vähän suklaa- tai pähkinärouhetta koristeluun. Laita taikina hetkeksi kylmään.
Kun pullataikina on kohonnut, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikina noin 20x30 cm kokoiseksi levyksi. Nostele cookietaikinaa pieninä paloina tai levynä pullataikinan päälle ja rullaa taikinat napakaksi rullaksi. Leikkaa taikina viipaleiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota. Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Sekoita kuorrutuksen ainekset, ohenna tarvittaessa vedellä ja levitä pullien päälle. Koristele suklaarouheella.
Päätin tätä jaksoa katsellessa, että seuraavan kerran kun ten pullaa niin teen juuri näitä! Näyttävät ja kuulostavat niin hurjan maukkailta.
VastaaPoista