Runebergintortut

Tästä ei ole tulossa pelkkä leivontablogi, vaikka viime aikojen jutut ovat pahan kerran painottuneet leipomuksiin. Ja kerta kiellon päälle! Koska Runebergin päivä. 

Tiettävästi 1800-luvulta peräisin olevan leivonnaisen alkuperä jakaa mielipiteitä, mutta siitä voidaan varmasti olla yhtä mieltä, että runebergintorttu on nerokas leivonnainen. Se on yksinkertainen ja maukas ja siihen voi ja kannattaakin iloisesti hyödyntää joulupipareiden tähteet. Maustan oman versioni aina kardemummalla ja toisinaan (=viitsiessäni) sitruunankuorella. Tulee tosi kiva. En yleensä vaivaudu läträämään kostutuksen kanssa, mutta jos vaivautuisin, valintani olisi luultavasti rommi. 

Muutaman kaupan tortun olen myös selvittänyt tässä viime päivinä ihan yleisen torttusivistyksen vuoksi. Minun maun mukainen yllättäjä oli Lidlin runebergin torttu, joka on myös maikkarin testissä pärjännyt kivasti. Toisaalla se taas ei pärjännyt yhtä hyvin. Smaksak, eli makuasia. Täytyy jatkaa empiirisiä tutkimuksia. Mutta leipomista myös. Olen käyttänyt samaa ohjetta ennenkin, tosin pikkuisen tuunasin sitä ja mielestäni se on nyt entistäkin parempi. Ja mikä parasta, nämä sopivat monelle, myös vegaaneille.


Runebergintortut
(6 isoa tai 12 sopivan kokoista)

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
0,5 dl piparimuruja
0,5 dl mantelijauhetta
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
ripaus suolaa (eli maustemitallinen)
2½ tl leivinjauhetta
3/4 dl öljyä
2½ dl kaurakermaa
2 tl etikkaa (ei välttämätön, mutta parantaa tortun rakennetta)

Täyte:
Vadelmahilloa
Tomusokeria + vettä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele vuoat. Sekoita kuivat aineet huolellisesti keskenään. Sekoita niiden joukkoon öljy, kaurakerma ja etikka. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi. Jaa taikina muotteihin. Paista isoja torttuja 200 asteessa noin 20 minuuttia ja pieniä torttuja n. 12 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä. 

Koristele jäähtyneenä vadelmahillolla ja tomusokeri-vesikuorrutteella (sekoita 1 dl:an tomusokeria vettä teelusikallinen kerrallaan, sekoita tasaiseksi, kuorrute saa olla tosi jäykkää). Suosittelen laittamaan hillon ensin ja renkaan sitten hillon ympärille.

Kommentit