Banaanileipä

Jatkan arkisella linjalla: banaanileipää. Oikeasti olisi ehkä aika katsoa jo pääsiäisen suuntaan, mutta jos sitten viikonloppuna kunhan täydennän vähän tuota ruoka-ainevarastoa.

Banaanileipä on minusta aika kaukana leivästä eli kyse on enemmänkin kakusta (no ehkä se vähän näyttää joltakin saaristolaisleivältä). Pääsiäisen tai kevään kunniaksi tätä voi vaikka koristella kakun suuntaan sekoittamalla esim. sitruunamehusta ja tomusokerista kuorrutetta.

Banaaneja vanhenee aina silloin tällöin varmaan yhden sun toisen kotona. Ja välillä niitä voi kätevästi ostaa jo valmiiksi vanhoina. Banaanit saavat siis oikeasti olla tummia, ennen kuin tätä kannattaa leipoa. Oivallista hävikkiruokaa siis.

Banaanileipä auttaa nopeasti akuuttiin leivotukseen. Ja sitä voi tehdä vaikka lasten kanssa, tai parhaassa tapauksessa lapset voivat tehdä itsekseen. Ohje on peräisin täältä, tosin pikkusen säädin sitä mieleisemmäksi.


Banaanileipä

1,5 dl kaura- tai soijamaitoa
1 tl viinietikkaa (voi olla valko-, puna- tai vaikka omenaviinietikkaa)
0,5 dl rypsiöljyä
ripaus suolaa
3 oikein kypsää banaania
4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
1,5 dl fariinisokeria
1 tl ruokasoodaa

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele noin 2 litran leipä- tai kakkuvuoka esim. vuokaspraylla. Muussaa banaanit haarukalla. Sekoita kauramaito, viinietikka ja rypsiöljy. Lisää fariinisokeri, suola ja muussatut banaanit. Sekoita jauho, ruokasooda, kaneli ja kardemumma. Lisää jauhoseos siivilän läpi muiden aineiden joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa noin tunti tai kunnes cocktailtikkuun ei tartu taikinaa.

Anna kakun jäähtyä ennen leikkaamista. Se on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Eli kannattaa ainakin yrittää säästä sitä yön yli.

Kommentit