Moussaka


Melkoinen ihmiskoe käynnissä. Monella tapaa. Eikä mitään tietoa miten kauan tämä kestää ja mitkä sen vaikutukset pitkällä aikavälillä ovat.

Vähän pyörittelin, että mitenköhän oikein kehtaan kirjoittaa moussakasta. Että pitäisikö kirjoittaa sittenkin jotain fiksua ja hyödyllistä ja syvällistä ja ajankohtaista. Sitten tuumasin, että ehkä on parasta, että pysyn tontillani. Sitä paitsi, yksi arkiruokavinkki lienee paikallaan myös poikkeusolosuhteissa. Koska joka päivä pitää syödä ja vieläpä monta kertaa. Kaiken lisäksi ruokittavia on nyt monessa kodissa enemmän, koska aika moni suomalainen siirtyi viimeistään viime viikolla etätöihin ja koululaiset liittyivät lounasvahvuuteen keskiviikkona. Ainakin suurelta osin. 

Nyt jos koskaan on hyvä aika suunnitella syömisiä, kokkailuja ja ostoksia etukäteen. Lisäksi on aikaa valmistaa vähän mutkikkaampia tai ainakin hitaampia ruokia. Moussaka ei sinänsä ole mutkikasta, mutta mitään pikaruokaa se ei ole. Sitä on kiva tehdä vaikka lasten kanssa, koska tässä on paljon viipaloitavaa ja sekoitettavaa. Jokaiselle riittää tekemistä.

Lopputulos oli todella ihana. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Ohje on peräisin maikkarin Kaappaus keittiössä -ohjelmasta. Tosin vähän tuunasin, koska tein maidottoman. Tästä voi helposti varioida myös vegaanisen version vaikka nyhtökauran tai härkiksen avulla. Ripottelin pinnalle vähän korppujauhoja, koska kasvimaidot ottavat uunissa väriä tosi huonosti. Tuli herkullisen lisäksi myös ihan nättiä.

Moussaka

2 munakoisoa
n. 500 g jauhelihaa, nyhtökauraa tms.
n. 300 g jauhoista perunaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 tölkki paseerattua tomaattia

Valkokastike:
80 g voita tai margariinia
1,2 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa (tai kasvimaitoa)
3/4 tl suolaa
1/4 tl  mustapippuria
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl kanelia

Lisäksi: tuoretta minttua, basilikaa ja oreganoa, oliiviöljyä, (korppujauhoa)

Kuori ja viipaloi perunat ja sipuli noin 1 cm viipaleiksi. Leikkaa munakoisosta noin puolen sentin paksuisia viipaleita. Ripottele munakoisoviipaleiden päälle suolaa, se poistaa munakoisosta ylimääräistä nestettä - tätä kutsutaan itkettämiseksi. Noin 10-15 minuutin kuluttua kuivaa munakoisoviipaleet ja paista niitä öljyssä pannulla, kunnes ne paahtuvat pinnalta. Paista erikseen myös sipulirenkaat.

Valmista tomaattikastike: Murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota valkosipuli voissa ja lisää pannulle paseeraattu tomaatti. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua viitisen minuuttia.

Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja ruskista jauhelihat muutamassa erässä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Aloita valkokastikkeen valmistus sulattamalla kattilassa voi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Kaada sitten maito kattilaan ja sekoittele kunnes kastike on sakeaa, noin 20 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla, muskottipähkinällä ja kanelilla.

Moussakan kasaaminen:

Levitä uunivuoan pohjalle puolet tomaattikastikkeesta, munakoisoviipaleita, sipulia ja perunoita. Laita päälle jauhelihaa tai nyhtökauraa. Revi joukkoon myös tuoretta minttua, basilikaa ja oreganoa. Levitä sitten kerros valkokastiketta. Tee toinen kerros samoin, lisää päällimmäiseksi valkokastiketta. Jos haluat (ja etenkin jos käytät kasvimaitoa valkokastikkeessa), ripottele pinnalle korppujauhoja. Kaada pinnalle vielä pieni loraus oliiviöljyä.

Paista moussakaa 200 asteessa noin 50 minuuttia. Anna ruuan vetäytyä 10-20 minuuttia ennen tarjoilua.


Kommentit