Moussaka
Melkoinen
ihmiskoe käynnissä. Monella tapaa. Eikä mitään tietoa miten kauan tämä
kestää ja mitkä sen vaikutukset pitkällä aikavälillä ovat.
Vähän
pyörittelin, että mitenköhän oikein kehtaan kirjoittaa moussakasta.
Että pitäisikö kirjoittaa sittenkin jotain fiksua ja hyödyllistä ja
syvällistä ja ajankohtaista. Sitten tuumasin, että ehkä on parasta, että
pysyn tontillani. Sitä paitsi, yksi arkiruokavinkki lienee paikallaan
myös poikkeusolosuhteissa. Koska joka päivä pitää syödä ja vieläpä monta
kertaa. Kaiken lisäksi ruokittavia on nyt monessa kodissa enemmän,
koska aika moni suomalainen siirtyi viimeistään viime viikolla etätöihin
ja koululaiset liittyivät lounasvahvuuteen keskiviikkona. Ainakin
suurelta osin.
Nyt
jos koskaan on hyvä aika suunnitella syömisiä, kokkailuja ja ostoksia
etukäteen. Lisäksi on aikaa valmistaa vähän mutkikkaampia tai ainakin
hitaampia ruokia. Moussaka ei sinänsä ole mutkikasta, mutta mitään
pikaruokaa se ei ole. Sitä on kiva tehdä vaikka lasten kanssa, koska
tässä on paljon viipaloitavaa ja sekoitettavaa. Jokaiselle riittää
tekemistä.
Lopputulos oli todella ihana. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Moussaka
2 munakoisoa
n. 500 g jauhelihaa, nyhtökauraa tms.
n. 300 g jauhoista perunaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 tölkki paseerattua tomaattia
Valkokastike:
80 g voita tai margariinia
1,2 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa (tai kasvimaitoa)
3/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl kanelia
Lisäksi: tuoretta minttua, basilikaa ja oreganoa, oliiviöljyä, (korppujauhoa)
Kuori ja viipaloi perunat ja sipuli noin 1 cm viipaleiksi. Leikkaa munakoisosta noin puolen sentin paksuisia viipaleita. Ripottele munakoisoviipaleiden päälle suolaa, se poistaa munakoisosta ylimääräistä nestettä - tätä kutsutaan itkettämiseksi. Noin 10-15 minuutin kuluttua kuivaa munakoisoviipaleet ja paista niitä öljyssä pannulla, kunnes ne paahtuvat pinnalta. Paista erikseen myös sipulirenkaat.
Valmista tomaattikastike: Murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota valkosipuli voissa ja lisää pannulle paseeraattu tomaatti. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua viitisen minuuttia.
Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja ruskista jauhelihat muutamassa erässä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Aloita valkokastikkeen valmistus sulattamalla kattilassa voi. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Kaada sitten maito kattilaan ja sekoittele kunnes kastike on sakeaa, noin 20 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla, muskottipähkinällä ja kanelilla.
Moussakan kasaaminen:
Levitä uunivuoan pohjalle puolet tomaattikastikkeesta, munakoisoviipaleita, sipulia ja perunoita. Laita päälle jauhelihaa tai nyhtökauraa. Revi joukkoon myös tuoretta minttua, basilikaa ja oreganoa. Levitä sitten kerros valkokastiketta. Tee toinen kerros samoin, lisää päällimmäiseksi valkokastiketta. Jos haluat (ja etenkin jos käytät kasvimaitoa valkokastikkeessa), ripottele pinnalle korppujauhoja. Kaada pinnalle vielä pieni loraus oliiviöljyä.
Paista moussakaa 200 asteessa noin 50 minuuttia. Anna ruuan vetäytyä 10-20 minuuttia ennen tarjoilua.
Kommentit
Lähetä kommentti