Rahkapiirakka

Olin ajatellut tekeväni tällä viikolla pienen koosteen pääsiäissuosikeistani eli olisin yksinkertaisesti lisäillyt vähän kuvia ja linkkejä vanhoihin juttuihini. Niitä nimittäin piisaa. Aloitin etsiskelemällä rahkapiirakan ohjetta, huonolla menestyksellä. Eli en ole koskaan kirjoittanut tänne yhdestä pääsiäisen ehdottomasta suosikistani. Uskomatonta. Luulin, että olin kirjoittanut jo kaikesta ja ainakin aivan kaikesta, mistä yhtään tykkään.



Minulle mieleisessä rahkapiirakassa on pullataikinapohja ja sitruunainen mutta täyteläinen rahkatäyte. Täytettä on tietysti runsaan puoleisesti.

Teen yleensä pullataikinan 5 dl nestettä ja sitten käytän siitä noin 3/4 osaa tähän piirakkaan ja loput pyörittelen voisilmäpulliksi.
Rahkapiirakka

Pohja:
5 dl maitoa tai kauramaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
(1 muna, jonka voi jättää pois)
14-16 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

Täyte:
3 kananmunaa
3 prk rahkaa (n. 750 g)
3 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
sitruunan raastettu kuori
n. 1 dl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria

Voiteluun: kanamunaa

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon murennettu hiiva, sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja vatkaa hetki reippaasti. Lisää loput jauhot ja pehmeä voi. Vaivaa tasaiseksi ja kimmoisaksi taikinaksi. Taikinaa on vaivattu tarpeeksi, kun se alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kunnes taikina on kasvanut noin 1,5 kertaiseksi.

Kauli kohonnut taikina isoksi, peltiä vähän suuremmaksi levyksi. Leikkaa sen reunasta taikinapyörällä suikaleita, joilla voit lopuksi koristella piirakan. Nosta taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille (sille syvälle) ja painele taikinaa vielä käsin pellin reunoille. Jätä pohja kohoamaan liinan alle. Suikaleet voit nostella leivinpaperille ja niinikään peittää liinalla.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pohjan kohotessa valmista täyte sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Painele taikinapohjaa vielä varovasti pellin reunoille. Voitele reunat. Kaada täyte pohjalle ja asettele täytteen päälle taikinanauhat nätiksi ristikoksi. Älä pelästy, vaikka osa nauhoista menee vähän uppeluksiin. Ei haittaa. Voitele ne nauhat, jotka jäävät näkyviin. Paista 200 asteessa vajaa puoli tuntia. Anna jäähtyä. Anna oikeasti jäähtyä, rahka ei ole hyvää lämpimänä.

Kommentit

  1. Rahkapiirakka on niin hyvää! Tein tänä vuonna maidottomia versioita , koska kaksi vanhinta tytärtä ovat maidottomalla ruokavaliolla. Eihän ne samalta maistuneet, mutta hyviä olivat kuitenkin. Pitääkin laittaa ohje jossain kohtaa blogiin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti