Tahmapulla eli sticky bun

Ruotsista tulee monenlaisia mukavia asioita, kuten sunnuntaina vietettävä korvapuustipäivä. Kanelbullensdag sai alkunsa Ruotsissa jo viime vuosisadalla kun pullaperinteelle haluttiin antaa tunnustusta. Samalla ruotsalaisia haluttiin innostaa kotileivontaan. Päivästä tuli nopeasti tosi suosittu, enkä ihmettele yhtään. Kyllähän lämmin, kanelilta tuoksuva pulla on yksi niistä leivonnaisista, joihin monella meistä liittyy paljon mukavia muistoja ja tunnelmia.

Leivoin tällä kertaa kanelipullat yhteen keikauskakun ja bostonkakun hengessä. Karamellisoitunut sokeri ja paahtuneet pähkinät ovat melkoinen kruunu täyteläiselle pullalle. Kanelin lisäksi pullan täytteeksi voi lisätä omenaraastetta. Olen vähän kuullut juttua, että monilla on omenoista ylitarjontaa.

 Ohje on peräisin täältä.

 


Tahmapulla

2,5 dl maitoa tai kaurajuomaa
3/4 dl sokeria
50 g hiivaa
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia

Täyte:
n. 40 g voita tai margariinia
2-3 rkl sokeria
2 tl kanelia

Vuokaan:
n. 125 g pekaanipähkinöitä tai vaikkapa pähkinäsekoitusta
75 g voita tai margariinia
1/2 dl tummaa siirappia

Lämmitä maito 42-asteiseksi. Lisää sokeri, kuivahiiva, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 20-30 minuuttia.

Kiinnitä leivinpaperi irotopohjavuoan tai kakkuvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle.

Paloittele vuokaan tulevat pähkinät käsin noin 4 osaan ja levitä ne tasaisesti vuoan pohjalle. Sulata rasva kattilassa, lisää fariinisokeri ja sekoita hetki. Nosta kattila liedeltä ja kaada joukkoon siirappi. Anna seoksen hieman jäähtyä. Lusikoi seos pähkinöiden päälle vuokaan.

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 x 40 cm). Levitä taikinalevylle täytteen pehmeä voi, sokeri ja kaneli. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen rullaksi. Leikkaa rulla 12 viipaleeksi. Nosta viipaleet vuokaan ympyrän muotoon leikkauspinta ylöspäin. Jätä palojen väliin hieman kohoamistilaa. Kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 20-30 minuuttia.

Nosta vuoka uuniin, mutta laita vuoan alle leivinpaperi, jos käytät irtopohjavuokaa. Näin vuoasta mahdollisesti valuva rasva ei sotke uunia. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla. Anna bostonin levätä noin 5 minuuttia ja kumoa se tarjoiluvadille. Lusikoi mahdolliset vuokaan jääneet pähkinät pullan pinnalle.

Kommentit