Bouillabaisse

Jaaha jaaha. Nyt mä jotenkin sain inspiraation ensin kokkailuhommiin ja sitten leipomuksiin. Lisäksi aion naputella nämä elämänlaatua merkittävästi parantavat asiat tänne blogiin lähipäivinä tai -viikkoina, en lähivuosina.

Sahramintuoksuisesta pullapäivästä mieleeni tuli ruuat, joissa käytetään sahramia. Ensin päähäni pälkähti paella, mutta se tuntui jotenkin liian kesäiseltä. Mutta bouillabaisse, mikä ihana klassikko ja niin sopiva koleisiin iltoihin. Alkuperästä on muutamia eri versioita, mutta minä matkustin mielikuvissani Provenceen Ranskaan. En tajua, että en ole tehnyt tätäkään aikoihin. On nimittäin mielettömän hyvää. Ja helppoa!

Sitä paitsi, nyt kun matkustustouhut ovat jäissä, makumatkailua voi harrastaa turvallisesti, edullisesti ja ilmastoystävällisesti. Keskustelimme keittolautasten äärellä muista tunnetuista, eri maista peräisin olevista keitoista. Niinpä jääkaapissa odottaa nyt borssikeiton ainekset.

Bouillabaissesta löytyy monta vähän toisistaan poikkeavaa ohjetta. Yhteistä kaikille lienee vaalea kala, muut merenelävät, tomaatti, fenkoli ja sahrami. Minä sävelsin oman version katsoen mallia Valion ja Pastanjauhajien ohjeista.

Ihana bouillabaisse


Bouillabaisse

3 isohkoa porkkanaa
1 keskikokoinen fenkoli (noin 300 g)
2 sipulia
2-4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
2 tölkkiä tomaattimurskaa
laakerilehti
sahramia
suolaa
mustapippuria
1-2 rkl kalafondia
1 tl kuivattua timjamia
vettä
noin 800 g perattua vaaleaa kalaa, esim. siikaa tai ahventa
200-300 g simpukoita
300 g katkarapuja
valkoviiniä tai sitruunamehua
2-3 dl kermaa
noin 1 dl persiljaa, tilliä ja/ruohosipulia

Silppua kasvikset ja kuullota niitä öljyssä ison kattilan pohjalla pehmeiksi 15-20 min Jos sinulla on aikaa, anna olla pidempään matalalla lämmöllä kannen alla. Lisää kuullotuksen loppuvaiheessa lämpöä, sekoita ahkerasti ja anna kasvisten karamellisoitua hetken aikaa.

Lisää tomaattimurska, kalafondi, vettä (vain sen verran, että ainekset peittyvät), sahrami, timjami sekä suola ja pippuri, anna hautua kymmenisen minuuttia. Lisää kerma, kalat ja äyriäiset. Lorauta sekaan valkoviiniä tai sitruunamehua. Keitä vielä muutama minuutti. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää yrtit silputtuna keiton päälle. Tarjoile höyryävänä aiolin ja rapean leivän kanssa. Vaikka hapanjuurileivän, jos olet sellaisiin touhuihin sattunut sekaantumaan.

Kommentit