Pusupullat

Intoilin etukäteen uudesta Koko Suomi Leipoo -kaudesta ja jännitän erityisesti teknisiä tehtäviä. Ohjelma alkoi ihanalla klassikolla eli pusupullilla. Olen tehnyt näitä joskus aikojen alussa hillotäytteellä, siis todella kauan sitten. Selailin lapsena äidin keittokirjat hiirenkorvalle ja kokeilin monenlaista leipomusta. Sittemmin olen unohtanut pusupullat tyystin kunnes nyt sitten taas.

Pulla ylipäätään on minulle tosi mieluinen juttu, kuten varmaan on täälläkin käynyt ilmi. Jotenkin monipuolista, herkullista, kotoisaa, mutkatonta tai juhlallista, aina tarpeen mukaan. Ja tosi hyvää myös vegaanisena.

Joulun alla pulla maustetaan meillä sahramilla. Se on vaatinut vähän totuttelua, mutta reilun kymmenen vuoden harjoittelun jälkeen alkaa jo sujua. Olen koittanut muutenkin poimia meille perinteitä ruotsalaisesta joulusta. Julmust on yksi lasten suosikeista. Mantelimassa on muuten toinen asia, joka on todella suosittua Ruotsissa ja minulla vaatinut totuttelua. Sen käyttö on sujunut varsin kätevästi jo aika pitkään.

Pullataikina

200 g margariinia (tai voita)
1-2 g sahramia
5,5 dl nestettä (käytin 4 dl kauramaitoa ja 1,5 dl kaurakermaa)
50 g hiivaa
2 dl hienoa sokeria
1 tl suolaa
16-17 dl vehnäjauhoja

Mantelitäyte

150 g mantelimassaa
100 g margariinia (esim. Keiju) tai voita
0,5 dl ruokosokeria
1 tl kanelia

Koristeluun

noin 1 dl sulaa margariinia (taas esim. Keiju, leivontamargariinit eivät ole erityisen herkullisia "raakana")
noin 1 dl hienoa sokeria

Lämmitä neste noin kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteen joukoon. Lisää suola ja sokeri ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Sulata osa margariinista, noin 50 g, kattilassa ja lisää siihen sahrami. Sekoita ja anna kiehahtaa. Pehmitä loput margariinista mikrossa niin, että rasva ei ole täysin juoksevaa. Lisää taikinaan sahramin ja margariini seos, pehmennetty margariini ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Annan taikinan kohota peitettynä 15-20 minuuttia tai kunnes se on vähintään puolitoistakertainen tilavuudeltaan.

Valmista pullien kohotessa täyte. Pehmitä tarvittaessa margariinia hetki mikrossa. Sekoita ainekset keskenään.

Jaa kohonnut taikina noin 25 osaan. Leivo palat pyöreiksi pulliksi ja kaulitse pullat soikioiksi. Pursota tai lusikoi täytettä jokaiselle soikiolle ja sipaiste vähän vettä soikion reunoihin. Taita soikio kaksinkerroin. Ummista pullat painamalla lautasen reunalla noin 1 cm päästä reunasta. Nosta pusut leivinpaperin päälle kohoamaan. 

Voitele kohonneet pullat huulia lukuunottamatta. Käytän itse voiteluun kahvin, veden ja sokerin seosta (2 rkl kutakin), jota olen keittänyt muutamia minuutteja. Paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia, vähän uunin tehosta riippuen. Voitele vielä lämpimien pullien huulet sulalla margariinilla ja dippaa ne sitten hienoon sokeriin.

Kommentit