Pulled pork sandwich

Pulled pork oli rakkautta melkeinpä ensi silmäyksellä. Ensimmäisen kerran lueskelin aiheesta joskus marraskuulla ja arvasin heti että meistä tulisi ystäviä. Hyviä ystäviä. Joulun alla en kuitenkaan juuri kokkaile possua (koska pelkään, että possukiintiö tulee täyteen aivan liian aikaisin), joten pulled pork sai odottaa vuoroaan. Heti joulun jälkeen pidin myös vähän possutaukoa, joten tämän tosi possuisen herkun vuoro tuli vasta eilen.
 
Campasimpukka kutsuu pulled porkia oivallisesti nyhtöpossuksi ja useat ruokabloggaajat ovatkin viime syksynä levittäneet nyhtöpossuilosanomaa. Minä olen jälleen tyylilleni uskollisesti noin puoli vuotta ajastani jäljessä... No, joka tapauksessa kyseessä on possun lavasta tai kasslerista pitkään hauduttamalla valmistettu soosi, jolla voi täyttää vaikkapa burgereita. Tai jos oikein haluaa sotkea sormiaan (ja vähentää hiilareita), nyhtöpossua voi kääräistä vaikka salaatinlehteen, vähän niin kuin täällä.

Minulla oli mielessä burgerit, mutta aamun pikaiseksi suunniteltu lääkärireissu pikkuisen kanssa venyikin melkoisesti. Leivonta-aikeet haihtuivat viimeistään kun kahden sairaanhoitajan kanssa yritimme taiteilla raskaansarjan painijan voimat saanutta taaperoa istumaan aloillaan röntgenissä. Apteekkireissulla hain kaupasta maalaisleipää ja sandwich tyydytti burgerihampaan kolotusta ihan kiitettävästi.

Apinoin suolaa ja hunajaa -blogia lähestulkoon kirjaimellisesti ja kyllä kannatti. Heidän barbequekastikkeensa oli todella hyvää ja sitä tullaan tekemään meillä toistekin, joko nyhtöpossun tai jonkun muun possun kanssa. Coleslawn ja marinoidut punasipulit sävelsin itse, koitan referoida pääpiirteet niistäkin. Sen verran kivasti ne passasivat nyhtöpossun seuralaisiksi.


Pulled pork - Nyhtöpossu
(reilu annos, riittää ainakin kuudelle nälkäiselle)
1,8 kg porsaan lapaa (tai kassleria, jota riittää pienempikin pala)
 
Mausteseos
1 rkl fariinisokeria
2 tl paprikaa
2 tl Maldon-suolaa (tai muuta karkeahkoa suolaa)
reilusti Santa Marian roasted garlic & pepper -mausteseosta (paahdettua valkosipulia, kuminaa, ruohosipulia, sipulia, chiliä ja pippuria)
1/4 tl chiliä
mustapippuria

Liemi
kuumaa vettä
2 sipulia
öljyä
4 valkosipulin kynttä
tähtianis (yksi riittää, se antaa jo riittävästi makua)
kokonaisia mustapippureita

BBQ-kastike
2 dl coca colaa
1/2 dl ketsuppia
1 limen mehu
2 rkl ruokosokeria
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 sipuli
4 valkosipulin kynttä
savusuolaa – tai suolaa
mustapippuria
1 prk tomaattipyrettä
1 kuivattu pieni chili

Hiero pintamausteen ainekset sekaisin morttelissa tai sekoita ne keskenään. Hiero maustetta reilusti possun pintaan ja anna maustua. Yön yli ei haittaa, mutta jos on kiire, lyhyempikin aika riittää.

Nosta liha lämpiämään noin tuntia ennen paistamista. Leikkaa se muutamaan osaan ja ruskista padassa kuumassa öljyssä nopeasti. Lisää liemen ainekset pataan. Kuumenna vesi ennen sen kaatamista lihojen päälle. Nesteen ei tarvitse peittää lihoja, noin puoleen väliin riittää mainiosti. Paista pataa uunissa ensin noin 45 minuuttia 200 asteessa, laske lämpö 150 asteeseen, laita kansi päälle ja jatka haudutusta vielä kolme-neljä tuntia tai kunnes liha hajoaa helposti haarukalla. Käännä lihat puolessa välissä.

Haudutuksen loppuvaiheessa ala valmistaa bbq-kastiketta. Silppua sipuli, valkosipuli ja kuivattu chili (kannattaa säädellä chilin määrää oman maun mukaan). Laita kaikki ainekset kattilaan, keittele maltillisella lämmöllä reilu puoli tuntia. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Nosta lihat padasta ja riivi ne säikeiksi, poista ylimääräinen rasva. Sekoita joukkoon barbequekastiketta ja nostele sekaan myös hiukan haudutuslientä. Osa bbq-kastikkeesta kannattaa jättää pöytään, jotta kukin voi säädellä lihan makua oman makunsa mukaan. Kypsennä kannen tai folion alla vielä noin 30-45 minuuttia 175 asteessa.

Marinoidut punasipulit

1 iso tai pari pientä punasipulia
pari rkl oliiviöljyä
pari rkl balsamicosiirappia
1 tl sokeria
ripaus suolaa

Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Sekoita marinadin ainekset ja kaada sipuliviipaleille. Sekoittele ja anna maustua hetki.

Coleslaw

pala valkokaalia
1 pieni porkkana
2 rkl majoneesia
2 rkl ranskankermaa
1-2 tl dijon-sinappia (täysjyvä)
loraus sitruunan mehua
pieni loraus omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Raasta kaali mahdollisimman hienoksi. Raasta myös kuorittu porkkana. Sekoita raasteet. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin sekaan. Anna maustua hetki.



Tässä vielä kuva tuosta upeasta possuvirityksestä. Ai että.

Kommentit

  1. Aah, varmasti hyvää! Voisin kutsua itseni maistelemaan =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, on hyvää. Voisitte tulla koko porukka tänne vähän maistelemaan.

      Poista
    2. Ostin kassleria (josta en kyllä yleensä piittaa) ja meinaan testata tätä. Lapaa ei ollut, tietty. Olen kuitenkin vakuuttunut, etten saa tästä yhtä hyvää kuin sinä ;)

      Mutta haluaisittekohan te tulla meille lähiaikoina (kunhan naperot tervehtyvät) syömään? Ei olla nähty porukalla aikaan...

      Poista
    3. Mä tein tuon kuule kasslerista ja oli oikein hyvää. Tosin mä tykkään kasslerista muutenkin. Nam.

      Tulemme ilomielin, ja te voitte heti sen jälkeen tulla meille. Mun piti niitä blinejä...

      Poista
  2. Oi, täytyy testata! Tässä myös lämmin punasipulivinkki, joka sopii esim. juuri hampurilaisen tai sandwichin sisään: suikailoi sipulit, freesaa pannulla oliiviöljyssä pari minuuttia, lisää loraus valkoviinietikkaa ja ripaus sokeria, kiehauta sekoittaen kunnes neste haihtunut. Oiva lisäke! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, kuulostaa tosi hyvältä. Hampurilainen tai sandwich ei ole mitään ilman sipulia, mutta sellaisenaan tavissipuli on kyllä liian kitkerää.

      Poista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Ehdottomasti menee possu kokeilulistalle. Vastaavanlaista on toki tullut syötyä raflassa, mutta jotenkin sitä ei aina hoksaa, että itsekin voisi tehdä! Pitänee korjata tilanne ensi tilassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No korjaa tosiaan tilanne, tämä on hyvää. Todella hyvää.

      Poista

Lähetä kommentti