Nyhtöpitsa

Siinä vaiheessa kun kilpailupaikka Koko Suomi leipoossa oli selvinnyt, spekuloin mielessäni, että minkähänlaisia taidonnäytetehtäviä ja -teemoja olisi tulossa. Pitsaa mietin jo ennen kuin käsky kävi, koska sitä ei ole ohjelmassa ennen nähty. Sitä paitsi vähän salaa toivoin sitä, koska pitsa on minulle niin kovasti mieleen.

Pyörittelin hetken muutamia eri vaihtoehtoja ja testasinkin niistä paria. Yksi vaihtoehto oli sellainen tähtihomma, johon en onneksi sitten päätynyt. Sitten tuumailin makeaa pitsaa ginon tyyliin: mansikoita, mustikoita, valkosuklaata, ... Olin huolissani, että niitä tulisi useita. Mutta ei tullut, minun täytyy siis testata sellaista itse vielä joku päivä.


Lopulta kaivoin esille vanhan kunnon torvikakkuvuoan, koska palasin lähtöruutuun ja tehtävänantoon: leipurin pitsa. Leipaisin pitsapalleroita ja kierittelin ne oliiviöljyssä ja parmesan-raasteessa. Kakun paistuessa tein tomaattikastikkeen. Ohjelmasta ei käynyt ilmi, että en keittänyt kastiketta. Minusta kastikkeesta tulee näin ihanan raikas ja herkullinen, ylimääräisen nesteen valutan pois siivilässä. Salainen aseeni soosissa on sitruunankuoriraaste. Nam.

Kuva: Anna Greus

Nyhtöpitsa

Pohja:
2 dl vettä
20 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
4-5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
250 g mozzarellaa
150 g salamia
100 g kalamata-oliiveja
2 dl oliiviöljyä
150 g parmesanjuustoa

Tomaattikastike 
1 prk tomaattimurskaa
1 sitruuna
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
2 rkl sokeria

Koristeeksi
1/2 ruukkua basilikaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, ripaus sokeria ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Paloittele taikinan kohotessa mozarella ja raasta parmesan. Kaada öljy syvälle lautaselle. Kauli taikina isoksi levyksi, jonka vahvuus on muutama milli. Jaa taikina veitsellä tai taikinapyörällä n. 6x6 cm kokoisiksi neliöiksi.

Täytä neliöt juustolla, salamilla ja oliiviviipaleilla. Nipistele reunat kiinni nyyteiksi ja muotoile palloiksi. Pyöräytä pallot öljyssä ja sitten parmesanraasteessa. Lado pallot öljyllä voideltuun n. 2 l kakkuvuokaan. Älä täytä vuokaa liikaa, vaan jätä kohoamiselle varaa n. 1/3 vuoan korkeudesta. Anna kohota vielä noin 15 minuuttia. Paista 180 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

Pitsakakun paistuessa valmista tomaattikastike. Laita tomaattimurska siivilään valumaan. Pese sitruuna huolella ja raasta sen kuori. Ole tarkkana ja käytä vain ulointa pintaa. Silppua sipuli ja valkosipuli terävällä veitsellä pieneksi silpuksi. Mausta valutettu tomaattimurska sitruunalla, sipuleilla, suolalla, pippurilla ja sokerilla. Aja halutessasi sileäksi sauvasekoittimella. 

Kumoa paistunut pitsa tarjoiluvadille, koristele basilikalla. Tarjoa lämpimänä kylmän tomaattikastikkeen kanssa.

Kommentit

  1. Tämä on kyllä ihan huippu idea! Kuulostaakin niiin hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tämä on tosi herkullista! Ei kannata säästellä öljyn ja juuston kanssa...

      Poista

Lähetä kommentti